Digitalni juan stiže tokom Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu

Dodajte komentar

Facebookov plan o pokretanju digitalne valute zaustavljen je u institucijama Sjednjenih Američkih Država no u Pekingu ozbiljno najavljuju nacionalnu digitalnu valutu pod državnom kontrolom, piše Mreža.

Uz američki GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft) konkurencija evropskim bankama mogu biti i kineske Ant Group i Tencent. Naime, nedavno je Ant Group, koja ima jednu od dvije najveće kineske platforme za digitalna plaćanja Alipay, pokrenula IPO za prikupljanje čak 34 milijarde američkih dolara za svoje planove u finansijskom sektoru. Namjeru je zaustavila kineska vlada. Alipay i Tencentov WeChatPay već su godinama nezaobilazan dio svakodnevnice Kineza. Tenscent je na osnovu popularne chat aplikacije razvio platformu za plaćanje. Dvije se kineske platforme za plaćanja zasnivaju na jednostavnoj i praktičnoj tehnologiji skeniranja QR kodova za novčane transakcije. Alipay ima mjesečno čak 731 milion korisnika. Alipay i WeChatPay u posljednje su vrijeme i kreditne institucije. Alipay sada ostvaruje više prihoda od investicija i kredita nego od naknada za plaćanja.

Onemogućavanje Ant Group za prikupljanje novca za razvoj novih finansijskih rješenja nije slučajan jer je nakon više od pet godina priprema Narodna banka Kine (PBoC) počela je uvoditi svoju digitalnu valutu kroz tzv. pilot projekte. Naime, u južnom Shenzhenu, istočnom Suzhouu, srednjezapadnom Chengduu i sjevernom Xiong’anu, državni službenici i radnici državnih institucija primaju manji iznos svoje plate u digitalnom renminbiju koji se može potrošiti u mnoštvu maloprodajnih prodavnica i restorani. Renmibi ( u prevodu na mandarinski kineski narodna valuta) je u stvari kineska nacionalna valuta dok je mnogo poznatiji juan obračunska jedinica.

Za razliku od PBoC većina drugih nacionalnih banaka, prema istraživanju Banke za međunarodna poravnanja BIS s kraja prošle godine, 80 posto nacionalnih centralnih banaka u svijetu bavi nekim istraživanjem i razvojem digitalne valute, samo 10 posto pokrenule je određene pilot projekte, dok je 70 posto banaka neće izdati digitalne valute, čak ni u srednjem roku. Pri tome je bitna i stvarna razlika snažne digitalizacije platnih transakcija u Kini što nije slučaj u drugim dijelovima svijeta.

PBoC teško da je jedinstven među centralnim bankama u radu na razvoju digitalne valute, ali je jedan od najnaprednijih.

PBOC je dijelom motivisan brzim domaćim financijskim inovacijama koje su dovele do smanjene upotrebe gotovine. Podaci BIS-a pokazuju da u SAD-u i eurozoni raste udio novčanica i kovanica u opticaju u BDP-u. Međutim, snažno pada u Kini, gdje potrošači napuštaju gotovinu za plaćanje putem telefona.

Kina planira da pokrene svoju digitalnu valutu tokom Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu. Narodna banka Kine okupila je još 2014. godine istraživački i razvojni tim kako bi ispitala mogućnost digitalne valute koju podržava vlada. Nakon što je Facebook u junu 2019. godine objavio planove za svoju digitalnu valutu objavio da će ubrzati razvoj vlastite digitalne valute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *