SAD postigla rekordan rast BDP-a nakon što su popustili mjere u trećem kvartalu ove godine

Dodajte komentar

Američki bruto domaći proizvod je u trećem kvartalu ove godine porastao za rekordnih 33,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, izvijestilo je Ministarstvo trgovine.

Tromjesečje prije ovog smatralo se najgorim u američkoj istoriji (imali su pad od 31,4 posto), no nakon što su krenula postepena otvaranja u saveznim državama počeli su da se bude i ljudi i prodavnica. To je dovelo do najvećeg porasta američke privrede od 1947. godine, otkako vlada prikuplja te podatke.

Prethodni rekord je zabilježen nakon Drugog svjetskog rata, u prvom kvartalu 1950. godine i bio je to privredni rast od 16,7 posto, piše CNBC.

Prve procjene američkog Ministarstva trgovine govore da je privreda u velikoj mjeri nadoknadila ogromne gubitke koje su zabilježili tokom početnog talasa pandemije i lockdowna.

Interesantno je da podaci dolaze pet dana uoči američkih izbora s obzirom na to da ovakvi rezultati idu u prilog Donaldu Trumpu, pogotovo jer ga je suparnički kandidat Joe Biden kritikovao da je zemlju odveo u propast zbog lošeg upravljanja krizom.

Činjenica je da brojevi pokazuju da se američka ekonomija doista snažno oporavila nakon što su ukinute restriktivne mjere, to je naravno primijetio i Trump što je i prokomentarisao na svom Twitteru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *