Putin: Kina i Njemačka buduće velesile

Dodajte komentar

Prošlo je vrijeme kada su Sjedinjene Države i Rusija odlučivale o najvažnijim svjetskim pitanjima, rekao je juče predsjednik Vladimir Putin, ocijenivši da sada Kina i Njemačka idu ka statusu supersile.

U obraćanju učesnicima debatnog kluba Valdaj, Putin je rekao da je oslabila uloga SAD, kao i Britanije i Francuske, dok se Peking i Berlin – u smislu političkog i ekonomskog uticaja – kreću ka statusu supersile.

Ako Vašington nije spreman da razgovara o globalnim problemima sa Moskvom, Rusija je spremna da o tome razgovara sa drugim državama, rekao je Putin u obraćanju preko video veze.

On je dodao da Vašington više ne može polagati pravo na izuzetnost i doveo u pitanje zašto bi to želio.

Uoči američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, Putin je rekao da se nada da će nova administracija biti spremna za dijalog o bezbjednosti i kontroli nuklearnog oružja.

Visoki američki obavještajni zvaničnici optužili su juče Rusiju i Iran da pokušavaju da se miješaju u predsjedničke izbore 2020, što su Moskva i Teheran odmah demantovali. Obavještajne službe SAD su ranije saopštile da bi se Iran mogao umiješati da naškodi predsjedniku Donaldu Trampu, a da Rusija pokušava da mu pomogne na izborima.

Evropska unija je juče uvela sankcije šefu ruske vojne obavještajne agencije GRU, Igoru Kostjukovu, i još jednom Rusu, zbog krađe mejlova kancelarke Angele Merkel i hakerskog napada na njemački parlament 2015. Ruska vlada je demantovala ranije optužbe za hakovanje u inostranstvu, uključujući američke optužbe da je odgovorna za curenje mejlova demokrata 2016. u okviru napora da pomogne Trampu da pobijedi.

Povodom sukoba u Nagorno-Karabahu, Putin je rekao da se nada da će SAD pomoći Moskvi da dođe do rješenja. Nade za okončanje krvorpolića u planinskoj enklavi juče su djelovale slabo jer su se snage Azerbejdžana i etničkih Jermena nastavile sukobe uoči razgovora u Vašingtonu. Američki državni sekretar Majk Pompeo danas će ugostiti ministre spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije.

Pomogao da Navaljni ode na liječenje u Njemačku

Putin je juče rekao da je lično intervenisao kako bi osigurao da kritičar Kremlja Aleksej Navaljni dobije medicinski tretman u Njemačkoj.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Sibira 20. avgusta, nakon čega je prebačen u bolnicu u Berlinu. Uzorci krvi su pokazali prisustvo nervnog agensa novičok, saopštila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja. Navaljni je optužio Putina da stoji iza njegovog trovanja, što je Kremlj odbacio kao lažne i uvredljive tvrdnje.

Putin je rekao da je tražio od ruskog državnog tužioca da odobri Navaljnom da napusti zemlju nakon molbe supruge opozicionara.

EU i Britanija su prošle nedjelje uvele sankcije zvaničnicima bliskim Putinu zbog trovanja Navaljnog.

Da je neko u Rusiji želio da otruje Navaljnog, Moskva ne bi dozvolila da on bude prebačen u Njemačku, rekao je juče Putin.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *