“Poreska policija da bude prioritet nove vlasti”

Dodajte komentar

Bivši direktor ugašenog Sektora poreske policije u Poreskoj upravi Crne Gore Miodrag Martinović kazao je da do sada nije bilo političke volje da taj sektor zaživi i da od nove vlasti u zemlji očekuje da promjena takvog stava bude prioritet. Martinović je u februaru 2016. godine putem javnog konkursa izabran za direktora Sektora poreske policije, a nedugo nakon toga bivši ministar finansija Radoje Žugić ukinuo je taj sektor iz sistematizacije. Žugić je takvu odluku donio svega nekoliko dana nakon što je izabrao direktora.

– Očigledno da nije jer nije ni postojala politička volja za suočavanje sa korupcijom kao društvenim zlom u oblasti poreske politike. Mislim da je to i jedini razlog zbog čega nije zaživjela poreska policija kao najefikasniji mehanizam u borbi protiv poreskihutaja, sive ekonomije, pranja novca, organizovanog kriminala, koruptivnih radnji u privredi, otkrivanju krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja kao i drugih krivičnih djela iz oblasti poreskog i privrednog kriminaliteta. Ne samo što nije postojala politička volja nego se i kršio zakon koji je predviđao formiranje poreske policije. Ovo sve ima svoju dodatnu težinu pri činjenici da su organi državne u prave dužni da svoje poslove vrše na osnovu Ustava, zakona i drugih propisa, što u radu Poreske uprave nije bio slučaj, rekao je Martinović.

Dodao je da je borba protiv korupcije prvi i osnovni zadatak koji najavljuju koalicije koje su dobile većinsku podršku građana na održanim izborima.

– Iz tog razloga ne sumnjam da će formiranje poreske policije biti jedan od prioriteta u budućem radu nove vlasti. Funkcionisanje poreskog sistema i oporezivanje su od izuzetnog značaja zaukupnu finansijsku stabi lnost, a evazija poreza je jedan od značajnih rizika i ukoliko se ne rješava na adekvatan način može da prouzrokuje ozbiljnu finansisku nestabi lnost. Svjedoci smo da u ovoj oblasti postoje veliki problemi koji se jedino mogu rješavati institucionalnim rješenjima kao što je formiranjem poreske policije koja bi neselektivno i isključivo rukovodeći se zakonom i javnim interesom uspostavila bolju fiskalnu disciplinu. U Crnoj Gori postoji veliki poreski nered i nema naplate ogromnog poreskog duga bez poreske policije, za šta sam se zalagao i stalno ukazivao kada sam bio imenovan za direktora poreske policije, kazao je Martinović.

Istakao je da je postojala zakonska osnova za početak rada poreske policije.

– Poreska policija je tada trebala da počne sa radom nakon izbora direktora. Očigledno je da ja nisam odgovarao direktoru Poreske uprave Miomiru M. Mugoši jer je bio svjesan da sa mnom ne bi mogao da manipuliše i da sam donosim odluke, kao što je radio sa drugim pomoćnicima. Takođe, Demokratska partija socijalista (DPS) htjela je da dovede svog čovjeka na to m jesto. Međutim, to im nije pošlo za rukom, dodao je.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *