Cijene nafte prošle nedjelje pale više od 5 posto

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle nedjelje pale više od 5 posto, što je njihov najveći nedjeljni gubitak od juna, a posljedica je strahovanja ulagača u vezi potražnje, s obzirom na spori oporavak najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle nedjelje je pala 5,3 posto, na 42,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,4 posto, na 39,77 dolara.

Najviše su, više od 3 posto, cijene nafte pale u petak, jer su ulagače zabrinuli podaci o usporavanju oporavka američkog tržišta rada.

Trgovce je zabrinuo i podatak da je američka potražnja za benzinom pala u prethodnom tjednu na 8,78 miliona barela dnevno, s 9,15 miliona barela dnevno u nedjelji ranije, a smanjena je i potrošnja ostalih derivata.

Potražnja za naftom u svijetu mogla bi ove godine zabilježiti pad za devet do 10 miliona barela dnevno, kazao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

I dok je potražnja slaba, OPEC i njegovi saveznici od avgusta su povećali proizvodnju. Naime, prema dogovoru, od maja do jula njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od avgusta do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *