Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije korona virusa u zemljama u kojima posluje.
Konsolidovana neto dobit pala je u drugom tromjesečju 44 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 192 miliona evra.

U RBI-ju pad objašnjavaju snižavanjem kamatnih stopa i mjerama blokade radi suzbijanja pandemije, te otpisom finansijske imovine u podružnicama i pridruženim društvima u vrijednosti 49 miliona eura.

Kao dodatni razlog izdvajaju rezervacije bazirane na portfelju u iznosu 11 miliona eura za sudske parnice uglavnom u Rumuniji.

Operativni prihodi bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,286 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata smanjili su se dva odsto, na 825 miliona eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su 10 posto, na 392 milijuna eura, uglavnom zbog slabijih rezultata u Rusiji, Češkoj i Rumuniji.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježila neto dobit od trgovanja od 25 miliona eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je u toj stavci neto gubitak od 27 miliona eura.

Gubici po otpisima na finansijskoj imovini poskočili su na 158 miliona eura, sa dva miliona eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1 ratio), kada se uključi rezultat, pala je na kraju juna na 13,2 posto, s 13,9 posto na kraju 2019., zbog promjena valutnih kurseva i kreditnih rizika.

Bruto vrijednost kredita koji zadovoljavaju kriterije za moratorijum iznosila je na kraju juna 7,2 milijarde eura, od čega 3,57 milijarde otpada na kredite domaćinstvima a 3,63 milijarde na kredite kompanijama. Udio nenaplativih kredita u te dvije kategorije iznosio je 6 odnosno 7%.

U banci očekuju umjeren rast kredita u cijeloj 2020. godini, rast udjela rezervacija za 0,75 postotnih bodova i stopu adekvatnosti kapitala od oko 13 posto u srednjoročnoj perspektivi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *