Zbog pandemije zatvorena polovina hotela u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Gotovo polovina hotela u Crnoj Gori ne radi i pitanje je da li će se uopšte otvoriti ove godine, nezvanično saznanje Pobjeda. U ovu, doskoro „destinaciju bez korone“, ne mogu da dođu gosti iz većine zemalja regiona, ali i Evropske unije, te su mnogi letovi otkazani.

Ako posmatramo teritorijalno hotele u Crnoj Gori, početkom jula, podaci kojima raspolaže Privredna komora govore da na Žabljaku nije bio otvoren jedan hotel, što je slučaj i u Kolašinu. Na Primorju je situacija različita od grada do grada.

Promet

– U Budvi je bilo otvoreno 50 hotela, dok u Tivtu još nijesu otvoreni svi hoteli i ne očekuju značajniji promet jer su njihovi tradicionalni gosti iz zemalja koje su na crvenoj listi. U Baru su otvorena 23 hotela, dok je u Herceg Novom otvoreno 13 hotela od ukupno 41 registrovanog objekta. Veliki broj izdavalaca privatnog smještaja još nije počeo sa radom – kazali su iz Privredne komore napominjući da se situacija mijenja od trenutka do trenutka, što zavisi od otvaranja, odnosno zatvaranja granica.

Hotelijeri su tokom praznika imali veći broj gostiju, međutim radi se uglavnom o gostima iz Crne Gore, posebno iz Podgorice, čije se posjete ovih dana bilježe.

Kako su nam kazali hotelijeri u julu su u Crnoj Gori očekivali turiste sa svih tržišta, međutim prema informacijama od agencija i hotela, većina dosadašnjih rezervacija je otkazana. Rezervacije se uglavnom vrše na par dana pred sam dolazak i zato je procjena popunjenosti za naredni period otežana. Dugoročne procjene popunjenosti nema.

Za posjetioce će i dalje biti zatvorena sva tri hotela kompanije Carine, u Bijeloj ,,Park“ i ,,Delfin“ i hotel ,,Kumbor“, kao i Iberostar Herceg Novi u Njivicama. Ovo je trebalo da bude prva godina u kojoj će hoteli Carina poslovati u sastavu španskog turoperatora Iberostar, jednog od najvećih hotelskih lanaca u svijetu. Sezona je prema potpisanom desetogodišnjem ugovoru, o saradnji trebalo da traje 214 dana.

No, pandemija je drastično promijenila njihove planove. Vlasnik ,,Carina“, Čedo Popović čeka da vide da li će biti nekih promjena nakon 1. avgusta. Kako je kazao za Pobjedu nemaju još nikakvih najava, ali čekaju otvaranje granica.

– Što ćemo, moramo izdržati, nema predaje – kazao je Popović.Ukoliko bi imao makar 20 odsto popunjenosti, kaže, otvorio bi, ali nema. – Domaći gosti nijesu dovoljni. Sve zavisi od otvaranja granica i da li će stranci htjeti da putuju, jer džabe su otvorene ako oni neće da putuju – kazao je Popović. Zaposlene kojih imaju blizu 120 su do sada uz pomoć Vlade sačuvali. Redovno servisiraju i sve ostale obaveze.

Operacioni direktor Uniprom hotela Saša Šuković kazao je Pobjedi da nije samo upitna ova godina nego i iduća. U sklopu Uniproma su hoteli ,,Tara“ u Bečićima, ,,Budva“ u Budvi i ,,Zija“ u Podgorici.

Dok hoteli ,,Zija“ i ,,Budva“ rade u smanjenim kacitetima hotel ,,Tara“ nijesu još otvarali i pitanje da li će.

– Situacija u turizmu je promijenjena. I iduće godine oslanjaćemo se uglavnom na individualne goste, ne možemo računati na agencijske, zato što su agencije u problemima i ko zna koliko njih će preživjeti do iduće godine. Te velike agencije su u riziku kao što je ,,Tomas Kuk“, ,,Tui“, ,,,Nekerman“ i ostale. Bez državne intervencije bićemo u velikom problemu – kaže Šuković.

Prema njegovim riječima veliki sistemi, veliki hoteli teško operišu na 40 odsto zauzetosti.

– To je čist minus. Ali da se to pojača, da se otvore neka tržišta, da krenu rusko ili srbijansko tržište, lakše bi sve ovo podnijeli. Sve to zavisi od situacije, od pandemije. Nama je turizam izvozna kategorija. Sada kada se ljetuje na svom moru, kada se kapaciteti pune domaćim gostima turizam nije izvozna kategorija jer nemamo upliv novca iz inostranstva – kazao je Šuković dodajući da je turizam najveća industrija i ako ona ne radi onda će malo toga po Crnoj Gori raditi… prodaja hrane, građevinarstvo i sve ostalo.

– Volio bih da imam optimističke prognoze, ali iako sam po prirodi pozitivan, ovo su ,,lomovi“. Sistemski turizam se ne oporavlja odmah nakon prestanka krize. Čarter letovi treba da se pokrenu, agencije i sve ostalo – kazao je Šuković.

Napominje da Hotel ,,Tara“ još nijesu otvorili, a da hotel ,,Budva“ radi sa nekih 25 odsto popunjenosti.

– Hotel ,,Tara“ u Bečićima je starija gradnja i energetski ne podržava djelimično otvaranje zato što je u sistemu čitav hotel. To je hotel koji ima 300 soba i ne podržava otvaranje za nekih 20 odsto zauzetosti. Mali hoteli manje trpe, nego veliki – kaže Šuković navodeći i problem zaposlenih koje pokušavaju da zadrže.

– Stalnih radnika imamo 20-ak i uspijevamo da ih zadržimo za sada, ali koliko ćemo moći to je pitanje – kaže Šuković.

Pitanje otvaranja granica je uz povoljnu epidemiološku situaciju od najvećeg značaja za turističku privredu i tok ljetnje sezone.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija sprovode niz aktivnosti na promociji naše destinacije. Kampanje ,,U društvu prirode“ namijenjene stranim turistima i ,,Ljetuj doma“ namijenjene domaćim turistima, imaju za cilj da se stvore što bolji uslovi za odvijanje sezone u ovim krajnje neizvjesnim uslovima.

Kampanja na lokalnom nivou ,,Ljetuj doma“, doprinosi značajnom broju gostiju i svi izdavoaci smještaja su pripremili izuzetno povoljne paket aranžmane. Takođe, kao rezultat inicijative koju je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama uputila hotelima u Crnoj Gori, Fond PIO i Savez udruženja penzionera Crne Gore imaju potpisane ugovore o poslovnoj saradnji sa 20 crnogorskih hotela i jednom turističkom agencijom kojim se obezbjeđuju povoljni uslovi za ljetovanje za crnogorske penzionere.

Pomoć

Hipotekarna banka je, uz podršku hotelske privrede, osmislila novi proizvod pod nazivom HB turistički kredit, koji će građanima omogućiti da ljetovanje u crnogorskim hotelima plaćaju na deset rata bez kamate i troškova.

Privrednici smatraju da se implementacijom prva dva paketa mjera Vlade, u maksimalnoj mjeri kontrolisala nastala situacija sa ciljem pomoći preduzećima i privredi da prebrode krizu.

Takođe, Vlada je donijela odluku da se od 1. jula ove godine nastavi sa isplatom subvencija dijela junske zarade zaposlenim u privrednim subjektima koji posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Odbor turizma i ugostiteljstva je u koordinaciji sa privrednicima predložio niz mjera za turizam koje idu u pravcu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poslodavaca, uz sagledavanje opšte situacije u zemlji. Treći paket mjera koji je nedavno usvojen ima razvojni karakter, uz istaknutu ulogu Investiciono-razvojnog fonda i poslovnih banaka. Ovaj paket će obuhvatiti reprogramiranje postojećih kredita, nove linije za likvidnost, obrtna sredstva i razvojne projekte sa povoljnim uslovima otplate. Privrednici vjeruju da će treći paket mjera podrške

Oporavak se očekuje od proljeća 2021.

Prema procjenama UNWTO (Svjetske turističke ogranizacije Ujedinjenih nacija), početna faza turističkog oporavka krenula je u julu, a najznačajniji dio turističkog prometa čine domaći turisti i regionalna turistička potražnja. Ipak značajniji opravak se očekuje od proljeća 2021. godine. Sasvim je sigurno da će se turisti ove godine odlučivati za bliže destinacije i destinacije koje sprovođenjem zdravstveno-sanitarnih mjera, uspješno odgovoraju na epidemiju korona virusa u svojoj destinaciji. Turisti u ovom trenutku žele fleksibilniju politiku otkazivanja zbog samog osjećaja sigurnosti ili mogućnost dobijanja vaučera za otkazane bukinge koji će biti validni do kraja 2021. godine. Razmišlja se o konkurentnijim cijenama, promociji i dodatnim popustima za duži boravak. Adekvatna ponuda i intenzivna promocija je ono što će najviše uticati na povratak turista.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *