Azijska tržišta se oporavljaju

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju novim podsticajnim ekonomskim mjerama i mogućoj vakcini protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto, blizu rekorda u četiri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, kao i rekordni doseg Nasdaq indeksa.

To se ponajviše zahvaljuje nadi da će uskoro biti razvijena vakcina protiv koronavirusa jer nekoliko projekata daje obećavajuće rezultate.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,70 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 96,13 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,35 na 107,15 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla1,1430 dolara, što je blizu najviših nivoa u četiri mjeseca, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1415 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,10 posto, na 43,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 40,87 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *