UBI Banca ponovo ukrstila mačeve s Intesa Sanpaolo oko ponude za preuzimanje

Dodajte komentar

UBI Banca u utorak je uzvratila Intesa Sanpaolo banci u eskalirajućem ratu riječi oko ponude za preuzimanje druge najveće italijanske banke, ponovivši da ponuda ne nagrađuje adekvatno njene dioničare.

Intesa Sanpaolo banka je u ponedjeljak formalno pokrenula cjelokupnu ponudu od 3,5 milijardi eura za UBI Bancu, samo nekoliko dana nakon što je UBI Banca rekla svojim dioničarima da ona nije dovoljno izdašna.

U izjavi u utorak, UBI je ponovio svoje protivljenje sporazumu, rekavši da to “uključuje popust na osnovnu vrijednost” zajmodavca.

Intesa je kritikovala stav UBI-ja i upozorila da će dioničari koji odbiju ponudu ostati sa dionicama UBI-a koje više neće uključivati premiju koja trenutno važi na tržištima.

UBI dionicama trguje se nešto iznad valutnog koeficijenta 1,7 koji Intesa predlaže, a analitičari upozoravaju da će dionice naglo pasti ako ponuda propadne. Ponuda uključuje 23,7% premije za dionice UBI-ja nakon zatvaranja tržišta na dan kada je objavljena.

Ako ponuda bude uspješna, očekuje se da će najveće evropsko bankarsko spajanje u protekloj deceniji podstaći dalju konsolidaciju u rascjepkanom bankarskom sektoru Italije.

Intesa je saopšila da se sastala s potrošačkim grupama u utorak kako bi pružila pojašnjenja o ponudi, koja traje do 28. jula. Ulagači su prvog dana prodali 0,17% akcija UBI-ja.

Posljednjih nekoliko dana biće presudni za prihvatanje ponude koje u velikoj mjeri zavise od odgovora lokalnih dioničara.

Očekuje se da će institucionalni investitori UBI podržati posao objavljen u februaru, neposredno prije nego što je COVID-19 pogodio Italiju. Intesa tvrdi da pandemija smanjenje troškova čini prioritetom.

Prošle sedmice UBI je ažurirao svoje finansijske prognoze u skladu s virusnom krizom, povećavajući očekivane gubitke od kredita i režući profitne ciljeve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *