Slovenija dobila prve Michelinove zvjezdice

Dodajte komentar

Prvih šest restorana u Sloveniji dobilo je Michelinove zvjezdice, čime je i ta zemlja uvrštena na mapu destinacija koje se mogu pohvaliti kvalitetnom gastronomskom ponudom koje preporučuje najprestižniji svjetski gastronomski vodič.

Na svečanosti u Ljubljani, zvjezdice je podijelio glavni urednik Michelina Gwendall Poulennec, prenosi Hina.

Kulinarskoj šefici Ani Roš i njenom restoranu “Hiša Franko” u Kobaridu dodijeljene su dvije Michelinove zvjezdice, čime se mogu pohvaliti samo 473 restorana u svijetu, za savremenu interpretaciju slovenskog tradicionalnog kulinarstva.

Po jednu Michelinovu zvjezdicu dobili su restorani “Hiša Denk” (šef Gregor Vračko), “Pri Lojzetu” (šef Tomaž Kavčič), “Vila Podvin” (šef Uroš Štefelin), “Dam” (šef Uroš Fakuč) i “Atelje” (šef Jorg Zupan).

Popularizacija slovenske kuhinje

Još četrdesetak restorana dobilo je druge Michelinove oznake za kvalitetu hrane i odnos cijene i kvaliteta – “Michelin plate” i “Bib Gourmand”.

Svečanosti dodjele priznanja prisustvovali su slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek i direktorica Slovenske turstičke organizacije (STO) Maja Pak, istaknuvši važnost događaja za popularizaciju slovenačke kuhinje i brenda Slovenije kao raznovrsne i kvalitetne turističke destinacije.

“Michelin je najjači brend na području gastronomije, a Slovenija ovim postaje i zvanično njegova nova, 34. destinacija”, rekla je Pak, dodavši da su prednosti slovenačke gastronomske ponude visoka kvaliteta, autentičnost, održivost i lokalni štih.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *