Partnerstvo Telekoma i Naučno-tehnološkog parka vrijedno 1,5 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom i Naučno-tehnološki park Crne Gore (NTP) potpisali su danas strateško partnerstvo vrijedno 1,5 miliona eura, koje za cilj ima podsticanje ekonomskog rasta, tehnološkog razvoja, inovacija i preduzetništva u Crnoj Gori. Sporazum je potpisan na svečanosti na kojoj je premijer Duško Marković ozvaničio početak izgradnje zgrade prvog Naučno-tehnološkog parka u našoj zemlji.

Sporazum su sa predstavnicima Crnogorskog Telekoma – izvršnom direktoricom, Dinom Cibulskajom, i direktorom sektora za razvoj proizvoda i digitalnu transformaciju, Dušanom Banovićem – potpisali ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, i direktor NTP-a, Velibor Bošković, a potpisan je na pet godina, saopšteno je iz Telekoma.

„Crnogorski Telekom je u osnivanju Naučno-tehnološkog parka prepoznao namjeru Vlade da u Crnoj Gori stvori uslove i prostor za razvoj inovacija i novih tehnologija. Budući da sa NTP-om dijelimo istu misiju i viziju budućnosti, cilj ovog partnerstva je privlačenje ljudskih resursa i kapitala u inovacione djelatnosti, kako bi se povećala i konkurentnost domaće ekonomije. Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija u zemlji i dio korporacije koja je međunarodni tehnološki lider – Deutsche Telekom grupe – budućim korisnicima i stanarima NTP-a ponudićemo različite vrste podrške na tom putu, i zajedno ćemo graditi i razvijati inovaciono-preduzetnički ekosistem za kakav Crna Gora i te kako ima potencijala“, kazala je Cibulskaja.

Telekom će zajedno sa NTP-om u budućnosti realizovati aktivnosti podrške preduzetničkim poduhvatima kroz procese inkubacije, finansiranja, obuke, mentorstva i povezivanja sa akterima tehnoloških inovacija, kako domaćih, regionalnih tako i globalnih. Zajednički cilj je i podsticanje saradnje između poslovne, naučne i akademske zajednice, kroz povezivanje inovativnih kompanija i pojedinaca sa relevantnim institucijama unutar Crne Gore i van nje.

„Telekom će zajedno sa NTP-om raditi na tome da korisnicima i stanarima ovog budućeg inkubatora, koji rade na projektima usmjerenim na pronalazak inovativnih rješenja, pruži podršku u razvoju i nastupu na crnogorskom, regionalnom i internacionalnom tržištu. Pružićemo i podršku za unapređenje ambijenta za razvoj i implementaciju novih, inovativnih rješenja i usluga zasnovanih na savremenim tehnologijama, koje bismo zajedno testirali, razvijali i predstavljali široj javnosti“, kazao je Banović.

Crnogorski Telekom biće u prilici da NTP-u pruži podršku i u realizaciji kampanje „Crna Gora otvara nove mogućnosti“, osimšljene radi promocije Crne Gore kao destinacije za razvoj tehnološkog preduzetništva i privlačenje direktnih investicija u tehnološki/inovacioni sektor, ali i da zajednički, sa partnerima, radi na promociji afirmativnih, stimulativnih mjera i mogućnosti predviđenih zakonskim rješenjima iz oblasti inovacione djelatnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *