Montenegro Airlines: Planiramo kupovinu aviona

Dodajte komentar

Nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines planira nabavku aviona, i to fazno, tvrde u izjavi za CdM.

“Prvi potencijalni dobavljači aviona će biti kompanija GECAS, od koje imamo iznajmljena dva aviona. S obzirom na to da ugovori traju do 2023. i 2024. godine, pokušaćemo da napravimo povoljan aranžman sa njima i da ih otkupimo prije isteka roka ugovora. Zbog poremećaja na avio-tržištu, plan je da avione nabavljamo fazno, ali više detalja o tome ćemo imati kada počne primjena zakona i sagledamo posljedice COVID-a na cijene aviona”, ističu u Montenegro Airlinesu.

Kako u MA navode u izjavi CdM, detaljnom analizom utvrđeno je da kompanija treba da ide ka kupovini sopstvenih aviona, sa ciljem obezbjeđenja stabilnog poslovanja na duži rok.

“Zbog izražene sezonalnosti MA u svojoj floti treba imati avione za regionalno poslovanje, a po potrebi, odnosno u periodu visoke sezone, ostaviti mogućnost za iznajmljivanje aviona većih kapaciteta. Jer, zaista nije isplativo u našoj floti, u problemima izražene sezonalnosti, tokom cijele godine držati veliki avion”, poručuju iz nacionalnog avio prevoznika.

Flotu Montenegro Airlinesa danas čine četiri letjelice od kojih su tri tipa Embraer 195 i jedna tipa Fokker 100.

“U vlasništvu nacionalne avio-kompanije je jedan avion tipa Fokker 100. Jedan avion tipa Embraer 195 nabavljen je 2010. godine putem finansijskog lizinga od brazilske BNDS banke. Otplata se završava 2022. godine, dok su ukupni godišnji troškovi 3,2 miliona eura. Druga dva aviona tipa Embraer su iznajmljena od GECAS-a do 2023. odnosno 2024. godine. Godišnji fiksni troškovi najma iznose 3,7 miliona eura za oba aviona”, pojašnjavaju u MA.

Linija za Lisabon je odložena.

“Iako smo za 2020. godinu planirali pokretanje linije za Lisabon, zbog situacije koju je prouzrokovala pandemija COVID, privremeno smo odložili taj projekat. U narednom periodu očekujemo uspostavljanje i postepenu normalizaciju saobraćaja ka svim redovnim evropskim destinacijama”, zaključuju iz MA u u izjavi za CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *