Kineski CATL proizveo super bateriju za električne automobile

Dodajte komentar

Većina današnjih proizvođača baterija za električne automobile daje garancije na baterije između 100.000 i 250.000 kilometara, što znači da ćete moći da ih koriste između 6 i 8 godina.

Kineski proizvođač CATL (Contemporary Amperex Technology), dobavljač baterija za Tesla Model 3, čiji klijenti su i BMW, Daimler, Honda, Toyota, Volkswagen i Volvo tvrdi de će uskoro započeti serijsku proizvodnju baterija čiji će životni vijek iznositi 2 miliona kilometara, odnosno oko 16 godina.

Predsjednik kompanije Zeng Yuqun je za Bloomberg izjavio kako su spremni na proizvodnju čim neko od njihovih klijenata napravi prvu narudžbu, a cijena novih baterija će biti samo 10 posto viša u odnosu na premium baterije koje trenutno proizvode.

Prema analitičarima kompanije Canalys, tržište električnih i hibridnih automobila u Evropi je u prva tri mjeseca ove godine naraslo za 72% u poređenju s istim razdobljem 2019., dok je na globalnom planu zbog pandemije koronavirusa došlo do pada od 26%.

Drugim riječima, za električnim automobilima u Evropi je sve veća potražnja, kako zbog njihovih performansi i manjih cijena, tako i zbog sve veće raširenosti postaja za punjenje.

Catl se u Evropi najviše fokusira na njemačko tržište, pa u Erfurtu gradi novu fabriku koja će započeti s proizvodnjom litijum-ionskih baterija za električna vozila 2021. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *