Nema zemlje za strance: U Hrvatskoj se produžava moratorijum

Dodajte komentar

U Hrvatskoj se produžuje moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima za još tri godine, odnosno do 30. juna 2023. godine.

Prelazno sedmogodišnje razdoblje važi do 1. jula 2020. godine, a Hrvatska je prije isteka ovog roka podnijela zahtjev Evropskoj komisiji za produženje ograničenja.

Na temelju Sporazuma o pridruživanju iz 2011. godine, Hrvatska je, kao jednu od prelaznih mjera, dogovorila sedmogodišnji moratorijum na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima.

Prelaznim mjerama Hrvatska je želela da ublaži mogući nepovoljan učinak iznenadnog otvaranja tržišta državnog poljoprivrednog zemljišta zbog velikih razlika u cijenama zemljišta i kupovnoj moći poljoprivrednika u odnosu na zemlje koje su se Evropskoj uniji pridružile 1995. godine (EU-15), kao i zbog činjenice da je tržište poljoprivrednog zemljišta još pod uticajem institucionalnih činilaca zbog kojih je otežano korišćenje poljoprivrednog zemljišta, kao što su nedovršena privatizacija i povrat zemlje, nesigurno vlasništvo, neuređene zemljišne knjige i katastar.

Ovo prelazno sedmogodišnje razdoblje važi do 1. jula 2020. godine. Hrvatska je pre isteka tog roka podnijela zahtjev Evropskoj komisiji za produženje ograničenja, navodeći da hrvatski poljoprivrednici još uvjek imaju nižu prosječnu kupovnu moć u odnosu na poljoprivrednike Evropske unije, da još uvjek postoji neravnoteža između njihove kupovne moći i cijene poljoprivrednih zemljišta, kao i da povrat zemljišta još nije do kraja uređen i da ima dosta nerešenih predmeta. Čini se da će Evropska komisija udovoljiti ovom zahtjevu Hrvatske, prenosi Večernji list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *