Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Dodajte komentar

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona virusa pojačano trgovali u marketima – 45 odsto, kod telekomunikacionih operatera 77 odsto i preko onlajn oglasa 1529 odsto.

Vrtoglavo je rasla tražnja klijenata za servisima elektronskog bankarstva. U aprilu je pad zabilježen kod kupovine odjeće 83 odsto, goriva 35, kao i u restoranima 30, saobraćaju 66, hotelima 79 odsto.

Rast i pad

Direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci Bojan Burić prezentujući istraživanje kaže da je najveći apsolutni rast plaćanja platnim karticama zabilježen u marketima, u kojima su korisnici platnih kartica potrošili 45 odsto više novca nego u aprilu prošle godine.

– Rast je zabilježen i kod plaćanja na web prodavnicama telekomunikacionih operatera, za 77 odsto. Primijetili smo i skok u plaćanju oglašavanja na društvenim mrežama, čija je vrijednost u aprilu čak 16 puta veća u odnosu na april prošle godine – kaže Burić.

Tokom boravka kod kuće, kako pokazuje istraživanje, građani su više trošili na kupovinu TV i filmskih sadržaja, poput NetTV i NetFlixa, za 12 odsto.

– Mnogi su to vrijeme iskoristili za uređenje životnog prostora, kućne popravke ili sređivanje vikendica, tako da je rast plačanja platnim karticama za robu iz prodavnica električnog, vodovodnog i ostalog materijala iznosio 25 odsto – objašnjava direktor.

Sa druge strane, pad je primjetan u oblastima kojima rad nije bio dozvoljen, a koje nijesu mogle održavati svoje promete putem internet platformi, onlajn. Tu su, kako se pokazalo, najpogođenije bile prodavnice garderobe, hoteli, restorani, rent-a-kar…

– Vrijednost kupovine odjeće smanjena je za 83 odsto, jer je manji broj trgovaca omogućio ekomerc i onlajn porudžbine. Uplata smještaja u hotelima je smanjena na četvrtinu iznosa koji je ostvaren u aprilu 2019, dok je u oblasti transporta promet karticama pao na jednu trećinu. Restorani su održali dio prometa jer su radili dostavu, pa je tu pad nešto blaži i iznosi 30 odsto. Mjere ograničenja kretanja su se odrazile i na smanjenu kupovinu goriva, koje je zabilježilo pad od 35 odsto – kazao je Burić za Pobjedu.

E-bankarstvo

Među bankarskim proizvodima zabilježen je pad tražnje za kreditima, ali je vrtoglavo rasla tražnja klijenata za servisima elektronskog bankarstva.

– I prije početka epidemije u Crnoj Gori smo savjetovali klijente da koriste elektronske usluge, ali je tokom pandemije to bilo još izraženije. Podaci nam potvrđuju ono što smo i očekivali – epidemija je podstakla korišćenje digitalnih kanala – kaže Burić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *