Volkswagen mora kupcima isplatiti odštetu

Dodajte komentar

Njemački automobilski koncern Volkswagen mora njemačkim kupcima modela s manipulisanim dizelskim motorima načelno isplatiti odštetu, odlučio je Vrhovni sud Njemačke u ponedjeljak.

“Ova presuda predstavlja pravnu sigurnost za milione potrošača u Njemačkoj i još jednom pokazuje da ni veliki koncerni ne stoje iznad zakona”, rekao je advokat Claus Goldenstein koji zastupa interese tužilaca ali i daljih 20-tak hiljada klijenata koji su oštećeni kupovinom Volkswagenovih automobila s manipusiranim motorima.

Vrhovni sud Njemačke u Karlsruheu potvrdio je time raniju presudu pokrajinskog suda u Koblenzu koji je jednom kupcu modela Sharan presudio obeštećenje u visini od 26.000 eura.

Tužilac i kompanija Volkswagen su uložili žalbu na tadašnju presudu. VW ju je htio u potpunosti poništiti a tužilac je smatrao nepravednim što mu nije odobren povrat pune cijene od 31.000 eura, koliko je 2014. platio za svoj automobil, nego je odbijena vrijednost zbog korištenja vozila.

Vrhovni sud je zaključio da je tužilac “svjesno i nemoralno” oštećen od strane tuženog. Nadalje se zaključuje kako je Volkswagen “sistemski i dugotrajno” u saobraćaj puštao vozila čiji su motori bili programirani za izdavanje lažnih podataka. Sve to se odvijalo, kako stoji u sudskoj odluci, u sklopu “strategije kompanije”.

Današnja odluka će uticati i na ostale tužbe protiv Volkswagena u Njemačkoj. Procjenjuje se da bi ukupno oko 60.000 klijenata moglo tražiti povrat novca za svoje modele u koje je ugrađen dizel motor manipusiran tako da na ispitivanju ispušnih plinova pokazuje lažne, smanjene vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *