Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest

Dodajte komentar

Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mount Everestu na 6.500 metara visine.
U postavljanju odašiljača učestvovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.

Odašiljači su postavljeni s tibetanske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uslova postavljanje je bilo posebno izazovno:

„Uslovi u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su veoma teški, a u postavljanju je učestvovalo 40 šerpi i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mount Everest približiti mnogim naučnicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom“, rekao je Wang Bo, direktor odjela dostave i usluga Huaweija.

Od sada nadalje, svi koji se penju na Mount Everest s kineske strane moći će da emituju video čime će se to nevjerovatno iskustvo dodatno približiti ljudima širom svijeta. Takođe, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati nedjeljama, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mount Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspješnog kineskog uspona sa sjeverne strane planine te 45 godina nakon prvog zvaničnog mjerenja najvišeg vrha na svijetu.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *