Britanija prvi put prodala obveznicu s negativnim prinosom

Dodajte komentar

Velika Britanija je u srijedu prvi put prodala državnu obveznicu s negativnim prinosom, što znači da vlada realno zarađuje zadužujući se, pošto su investitori pristali da im se po dospijeću isplati nešto manja suma od one koju su pozajmili državi.

Državna kancelarija za upravljanje dugom saopštila je da je na aukciji prodala državne obveznice u iznosu od 3,75 milijardi funti (4,6 milijardi dolara) po negativnoj stopi prinosa od -0,003 posto, prenosi Rojters.

Rok dospijeća je u julu 2023.godine.

Mada će investitori dobiti godišnju kamatu od 0,75 posto, oni su obveznice platili više od njihove nominalne vrijednosti, tako da će im povrat novca biti manji od iznosa koji su pozajmili ukoliko tu družničku hartiju drže do roka dospijeća.

Ujedinjeno Kraljevstvo se tako pridružilo Japanu, Njemačkoj i nekim drugim evropskim zemljama u prodaji duga s prinosom ispod nula posto, što po ocjeni Rojtersa ukazuje na moguću duboku recesiju zbog korona krize i dalje akivnosti centralnih banaka u kupovini obveznica kako bi ublažile njen uticaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *