Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, nema apetita za veće rizike

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u četvrtak trguje oprezno, uprkos snažnom rastu Wall Streeta dan prije, jer ulagači nisu sigurni da će se najveće svjetske ekonomije brzo oporaviti od koronakrize, s obzirom na loše makroekonomske pokazatelje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu samo 0,04 posto, dok je od početka nedjelje na dobitku oko 3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,35 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji skliznule oko 0,1 posto. U Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,1 i 0,5 posto.

U Japanu su cijene dionica pale nakon izvještaja o oštrom padu izvoza u aprilu, dok na kineskim berzama indeksi stagniraju jer ulagači ne žele da rizikuju uoči početka godišnje parlamentarne sjednice u petak.

Očekuje se da će na otvaranju te sjednice premijer Li Keqiang objaviti očekivanja vlade u vezi ekonomskih ciljeva i detalje o podsticajnim fiskalnim planovima.

Na tržištima vlada oprez i zbog loših makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih ekonomsija, koji navode na zaključak da je održiv oporavak udaljen još mjesecima.

Stoga ulagače nije impresionirao jučerašnji skok berzanskih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto. Tim više što je jutros terminski Dow Jones indeks skliznuo gotovo 0,7 posto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *