Električni automobili pobjednici u korona krizi

Dodajte komentar

Uprkos koronskoj krizi, prodaja električnih automobila u Evropi raste. U Njemačkoj je u prva četiri mjeseca ove godine prodato 63.000 električnih automobila, pokazalo je istraživanje Centra za upravljanje automobilima Bergisch Gladbach.

To znači da se broj registracija udvostručio u odnosu na isto razdoblje 2019. – U Njemačkoj je rast elektromobilnosti očit od povećanja finansiranja e-automobila, rekao je rukovodilac studije Stefan Bratzel.

Drugi razlog povećanja je postizanje ciljeva emisije CO2 do kraja 2020., zbog čega neki proizvođači vozila nude vrlo povoljne uvjete za kupnju svojih električnih modela.

– Pokretači pozitivnog razvoja elektromobilnosti trenutno su priključni hibridi u Njemačkoj, navodi se u izvještaju. Broj priključnih hibrida povećan je za više od 200 posto. Razlog je i proširena ponuda njemačkih proizvođača, jer je asortiman modela bogat brandovima Audi, BMW i Daimler. Priključni hibridi sada u Njemačkoj imaju tržišni udio od 3,9 posto, a čista električna vozila 3,7 posto.

– Napredak prodaje na tržištu elektromobilnosti pratiće reorganizacija automobilske industrije koja će dugoročno promijeniti lice industrije, rekao je Bratzel.

Da su električni automobili pobjednici trenutne situacije na tržištu otkrivaju i podaci analitičke kompanije JATO Dynamics za prvo tromjesečje ove godine. Iz godine u godinu rast prodaje električnih vozila iznosi 15%, a gotovo svi proizvođači električnih vozila u zelenim su brojkama. Tesla Model 3 bio je u martu drugi najprodavaniji automobil u Evropi nakon VW Golfa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *