Poreska uprava jače da podrži zabranjene djelatnosti

Dodajte komentar

Poslanici su juče u Skupštini razmatrali predlog dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji je dostavila Socijaldemokratska partija (SDP), u cilju dopunjavanja mjera Vlade kad je u pitanju pomoć privredi. Poslanik SDP-a Raško Konjević je, obrazlažući predloženu dopunu, kazao da je Vlada u prethodna dva mjeseca donijela dva paketa mjera koji su sveobuhvatni, ali nedovoljni.

– Oni kojima je djelatnost zabranjena ne bi trebalo da imaju nikakvu obavezu prema državi. Neophodno je da u situaciji zabrane djelatnosti Poreska uprava ne obračunava, niti naplaćuje porez na dohodak fizičkih lica na prihode stečene po osnovu ličnih primanja i obavljanja samostalne djelatnosti – objasnio je Konjević.

Predlog zakona ostavllja mogućnost Vladi da, kada je obavljanje djelatnosti usljed istih razloga znatno otežano, oslobodi obveznike plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica u određenom procentu. Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da se radi o predlogu koji nije nerealan.

– Ipak, vladajuća većina će odbiti predlog – rekao je Rakočević. Poslanik SD Boris Mugoša, sa druge strane, istakao je da mu je predlog SDP-a prihvatljiv, jer se, između ostalog, odnosi na one poslodavce koji nijesu svojom voljom prestali da rade u prethodna dva mjeseca.

– Ti poslodavci su ostvarili nula eura prihoda u dva mjeseca, a, osim toga, mnogi od njih su plaćali u tom periodu i troškove zakupa – dodao je Mugoša.

Potrebna pomoć da se razvije proizvodnja

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da država mora konkretno da pomogne preduzećima, tako što će im pomoći da razviju proizvodnju i modernizuju kapacitete.

Poslanik SDP-a Draginja Vuksanović Stanković ocijenila je da predložene mjere omogućavaju bržu, sveobuhvatnu i fokusiranu podršku privredncima kojima je ta pomoć najpotrebnija. Smatra da je potrebno razmotriti način kako pomoći običnom građaninu, a oni koji uzimaju od države da budu tamo gdje im je mjesto.

– Da umjesto tajkuna direktora koji su gubitaši i ne poštuju rad svojih radnika i privilegovanih pojedinaca imamo državu socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti. Nije solidarnost ako direktorica Plantaža Verica Maraš prima više od sedam hiljada eura, a njeni radnici rade po žaropeku na Ćemovskom polju za minimalac – navela je ona.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *