Roubini: Nakon korona-krize slijedi decenija očaja za globalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Ekonomista Nouriel Roubini, poznat po nadimku “Dr. Propast” vjeruje da će nakon korona krize uslijediti decenija očaja za cjelokupnu globalnu ekonomiju.

Iako Roubini ove godine ne želi isključiti mogućnost slabog oporavka u obliku slova U, kasnije će u ovoj deceniji uslijediti velika depresija u obliku slova L.

Za to su, kako navodi u tekstu za Project Syndicate, odgovorni strukturni problemi, od kojih su neki postojali prije finansijske krize 2007.-2009., a koji bi se zatim mogli pogoršatii političkim pogreškama.

Roubini navodi deset rizičnih trendova:

1. Prvi katastrofalni trend je rast duga i iz njega proizvedeni rizici. Vlade su pokrenule programe pomoći kako bi ublažile ekonomske posljedice koronske krize. Mnogobrojne bi se države ionako morale boriti s ogromnom planinom duga. Još je gore u privatnom sektoru: gubitak prihoda domaćinstava i preduzeća uzrokuje da bi brojni bankroti mogli zaprijetiti.

2. Demografski razvoj u industrijalizovanim zemljama takođe je zabrinjavajući. Korona kriza pokazala je da treba hitno uložiti više novca u zdravstveni sektor. No, kako većina industrijaliziranih zemalja ima društvo starenja, potrebni dodatni troškovi dodatno će pogoršati problem s dugom.