Azijska tržišta u zelenom

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,3 posto, dok su u Australiji pale 0,5 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi.

Azijskim berzama podršku pruža jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom, što se među ostalim zahvaljuje rastu cijena nafte pet dana zaredom.

No, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, jutros na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 31. dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio šest centi, na 24,50 dolara.

Rast cijena nafte posljednjih dana zahvaljuje se nadi ulagača da će s postupnim pokretanjem ekonomija u svijetu ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’.

Podršku tržištima pružaju, naime, najave niza zemalja da će uskoro olabaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbio koronavirus, što će oživjeti ekonomske aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *