Evropska ekonomija pada za 7,5 posto

Dodajte komentar

Ekonomija Evropske unije smanjiće se za 7,5 posto u 2020. godini jer je pandemija koronavirusa donijela najgori ekonomski šok od velike depresije 1930-ih, saopštila je danas Evropska komisija.

Izvršna vlast EU objavila je svoje najnovije ekonomske prognoze – prve procjene otkad su evropske zemlje uvele mjere blokiranja kako bi zaustavile širenje virusa. U februaru je Evropska komisija procijenila da će ove godine rast iznositi 1,4 posto BDP-a EU.

– Dubina uticaja zavisiće od razvoja pandemije, našoj sposobnosti sigurnog pokretanja privredne aktivnosti i oporavljanja nakon toga – rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije za ekonomske poslove.

Evropske vlade rade na planovima za ukidanje mjera izolacije nakon nekoliko sedmica karantina. Italija, Portugal, Grčka, Njemačka i Austrija samo su neke od zemalja koje su započele ukidanje nekih svojih ograničenja. Međutim, ponovno otvaranje ekonomija događa se postepeno i trajat će mjesecima.

– Evropa doživljava ekonomski šok bez presedana od Velike depresije – rekao je u izjavi evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

– Dubina recesije i snaga oporavka biće neujednačene. Takva divergencija predstavlja prijetnju jedinstvenom tržištu i eurozoni – rekao je on, pozivajući evropske vlade da odlučno djeluju.

Evropska komisija trenutno radi na daljnjim privrednim poticajima. Predlog takozvanog Fonda za oporavak očekuje se u narednim danima. Gentiloni je predložio da fond može dostići 1,5 biliona eura.

Italija u velikom padu

Italija, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja u svijetu, ove godine će imati pad BDP-a od 9,5 posto. To je drugi najgori učinak u zoni eura, nakon Grčke, koja će pasti za 9,7 posto.

– Pandemija COVID-19 i povezane mjere suzbijanja gurnut će italijansku ekonomiju u duboku recesiju – navela je Komisija u svojim prognozama.

Komisija vjeruje da se realna proizvodnja smanjila za 18 posto u prvoj polovini 2020., ali vidi prostor za oporavak u drugom dijelu godine.

Prema Komisiji, italijanski javni dug trebao bi ove godine dostići 158,9 posto BDP-a, a javni deficit porašće na 11,1 posto, prenosi BiznisInfo.ba.

Očekuje se da će pandemija uticati i na evropski motor rasta – njemačka ekonomija smanjiće se u 2020. za 6,5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *