Američki giganti testiraju digitalne valute i to u Kini

Dodajte komentar

Dok je prošle nedjelje vladao haos na robnim tržištima i nafta pala na 0 dolara, mnogi ulagači su došli do keša, što je ojačalo američki dolar. Kriptovalute, međutim, nisu oslabile, pa se tako bitkoin trenutno nalazi na respektibilnih 9,221 dolara.

Ovih dana, tokom krize, Vlade pokušavaju da spasu svoje ekonomije i obećavaju ogromne pakete pomoći građanima, malim i srednjim preduzećima. Amerika je doživjela nazapamćeni broj prijavljenih na biro, koji traže novčanu pomoć jer su ovih dana ostali bez posla i prihoda. Mnoge savezne države SAD ne mogu da stignu da dovoljno brzo ispišu sve čekove.

Ova situacija se čini kao dobra prilika za uvođenje takozvane digitalne valute, odnosno e-novčanika. Kada bi svi građani imali elektronski novčanik, novac bi dobijali odmah, ne bi bilo čekanja. Ovu ideju neki američki političari već podržavaju.

Rašida Tlaib sponzoriše Automatic BOOST to Communities Act, koji će ljudima svakog mjeseca, u narednih 12 mjeseci po završteku krize, direktno isplaćivati 1.000 dolara.

Kako su prenijeli tamošnji mediji, Mekdonalds, Starbaks i Sabvej prodajni punktovi su među prvima isprobali plaćanje digitalnim valutama. Kako se dalje navodi, dobro je poznat animozitet koji ova zemlja gaji prema američkom dolaru i konzumerizmu, pa predsjednik Kine smatra da je digitalna valuta dobar način da se tome pruži otpor.

Dalje piše da, ako su ovako velike korporacije spremne da budu “zamorčići” kada je riječ o testiranju digitalnih valuta u Kini, onda bi jedina kočnica na Zapadu, koja bi sprečavala uvođenje novog sistema – bili političari i regulatorna tijela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *