Garantna šema u Sloveniji: Banke pozvane da ubrzaju dodjelu kredita

Dodajte komentar

Slovenačko ministarstvo finansija pozvalo je banke da ubrzaju dodjelu kredita s državnim garancijama preduzećima koja se spremaju na obnovu aktivnosti nakon krize uzrokovane epidemijom Covida-19.

– Apelujemo na banke da ubrzaju osiguravanje likvidnosti, što će biti ključno za brzi izlazak iz krize i oporavak naše ekonomije, navelo je u saopštenju ministarstvo finansija nakon sjednice vlade koja priprema novi zakon kojim bi se za tu namjenu oslobodila sredstva od 2,8 milijardi eura.

Novi “antikorona” zakonski paket biće predstavljen u srijedu i predviđa državne garancije do visine 80 posto kredita koje će od banaka uzimati velike, srednje i male kompanije, no vlada je upozorila da banke u obnovu likvidnog potencijala ekonomskih subjekata moraju krenuti odmah, jer će garnatna shema predviđena novim paketom pomoći ekonomiji i građanima važiti retroaktivno i za kredite koji su već odobreni ili se odobravaju.

Početkom aprila na snagu je stupio prvi zakon za ublažavanje koronakrize kojim su među ostalim odobrene državne subvencije poslodavcima za isplatu plata. Do sada su slovenački poslodavci prijavili oko 240 hiljada zaposlenih koji su u vrijeme epidemije kod kuće na čekanju prema odredbi vlade ili drugih razloga više sile.

Novim paketom, navode mediji, namijenilo bi se oko 2,8 milijardi eura, a prvenstveno bi se usmjerili u jačanje likvidnosti ekonomije za izlazak iz krize, preko garantnih shema za koje vlada namjerava izdvojiti pola milijarde eura, te preko drugih finansijskih instrumenata pomoći.

Računa se da će državne garancije bankama biti izdata za kredite izdane nakon 12. marta, kad je proglašena epidemija, pa za razdoblje do kraja ove godine, prenosi Hina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *