Pun minimalac za one čije su firme pod ključem?

Dodajte komentar

Vladin ekonomski tim će razmotriti da, u okviru novog paketa mjera pomoći građanima i privredi u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa korona, planirani iznos subvencija za minimalnu platu za zatvorene djelatnosti sa 70 poveća na 100 odsto za april i maj. To je “Vijestima” saopšteno iz više izvora, nakon jučerašnjeg sastanka članova Kolegijuma Skupštine i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i ministara finansija i ekonomije Darka Radunovića i Dragice Sekulić.

Jedna od rađenih kalkulacija u Ministarstvu finansija je i povećanje sa 70 na 90 odsto minimalne plate zaposlenima, čija su preduzeća morala biti zatvorena zbog zdravstvenih mjera.

Za zatvorene djelatnosti je sada predlog subvencija 70 odsto minimalne zarade, što je 155,5 eura, uz oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa. Unija sindikata je zahtijevala da se pomoć veže za prosječnu platu,umjesto za minimalnu od 222 eura.

Prema informacijama “Vijesti” iz izvršne vlasti,razmišlja se da za turizam,koji je sada u okviru ugroženih djelatnosti sa planiranom pomoći od 50 odsto bruto minimlane plate za svakog registrovanog radnika, podrška bude 70 odsto, odnosno da iznosi 155,5 eura umjesto planiranih 111 po zaposlenom. Jedna od opcija koja se razmatra je i da se produži rok u kojem bi država subvencionirala novozaposlene do kraja godine, umjesto planiranih šest mjeseci.

U Vladi su “Vijestima” nezvanično odgovorili da ima prostora da prihvate korisne sugestije koje se preklapaju nakon višednevnih razgovora sa socijalnim partnerima, poslanicima i ekonomistima, te da rade dodatne kalkulacije o tome čime će dopuniti predložene mjere. Računaju da će iduće sedmice usvojiti drugi paket ekonomskih mjera.

(Opširnije u šptampanom izdanju Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *