Privredi potrebno više od 50 miliona pomoći

Dodajte komentar

Vlada mjerama nastoji preduprijediti krizu obezbjeđenjem paketa podrške najugroženijim djelatnosti, no njihovo trajanje nije dovoljno ograničiti za april i maj, već će trebati da traju i duže, ocijenio je za “Dan” ekonomista Zarija Pejović.

– Ako pođemo od pretpostavke da će biti potrebna godina do pronalaženja vakcine, što bi trebalo biti i kraj rizika obolijevanja od Kovid-19, onda su mjere pomoći potrebne u dužem roku, do kraja tekuće godine – izjavio je Pejović.

Bruto efekat drugog paketa mjera, čija je glavna karakteristika subvencije zarada najugroženijih preduzeća, iznosi oko 50 miliona eura. Pejović smatra da ta pomoć mora da bude veća i da iznosi više stotina miliona eura.

– Pomoć treba biti usmjerena na održavanje postojećih radnih mjesta, otvaranje novih radnih mjesta i pomoć socijalno ugroženim. Mjere kao što su podrška sa 50 eura registrovanim nezaposlenim licima su ograničenog efekta, budući da imamo visok procenat neaktivnog stanovništva. Takođe i neaktivno stanovništvo treba uključiti u mjere za podsticaj zapošljavanja. Osnovni postulat u mjerama pomoći mora biti obezbjeđivanje socijalnog minimuma svim građanima u potrebi. Stoga građane treba ohrabriti da se u slučaju potrebe, nemaštine te odsustva prihoda jave centrima za socijalni rad, koje u uslovima krize treba dodatno kadrovski ojačati. Kako se ovdje radi o pomoći za čije će finansiranje biti potrebno više stotina miliona eura, u situaciji kada je za očekivati pad javnih prihoda, Crnoj Gori će svakako trebati i podrška EU, koja mora biti veća od opredijeljenih 50 miliona eura – istakao je Pejović.

(Opširnije u štampanom izdanju “Dan”-a)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *