Najmanje milion Evropljana ostalo bez posla zbog korone

Dodajte komentar

Prema posljednjim podacima Evropske konfederacije sindikata (ETUC), najmanje milion ljudi u Evropi je tokom posljednje dvije nedjelje marta ostalo bez posla, piše Euronews.

ETUC, koja ima 45 miliona članova u 39 evropskih zemalja, podatke je dobila od sindikata širom Evrope. Podaci obuhvataju samo radnike pod ugovorom.

Generalni sekretar ETUC, Luka Visentini kaže da broj kompanija koje nestaje sa tržišta dramatično raste.

“Hiljade i hiljade malih i srednjih preduzeća koja su prestala sa radom se neće vratiti na tržište zato što umiru. A s druge strane možemo vidjeti bar milion radnika koji su širom evropskih zemalja ostali bez posla, jer nemaju aranžmane za skraćeni rad ili plaćeno bolovanje”, rekao je Visentini.

Pravi broj, koji uključuje i radnike bez ugovora i frilensere, mogao bi biti mnogo veći. Visentini smatra da je moguć i višestruk rast broja nezaposlenih.

“Možete li da zamislite šta će se desiti posle Uskrsa, ako ova situacija ne bude riješena nekim hitnim mjerama? Rizik je da će se (broj nezaposlenih) povećati za tri puta, ili četiri”, rekao je Visentini.

Prošle nedjelje je Međunarodna organizacija rada pri UN objavila da bi u cijelom svijetu bez posla moglo ostati i do 36 miliona ljudi.

Sindikati traže od EU da sačuva radna mjesta putem sistema za zamjenu prihoda, za šta je potrebno 200 do 400 miliona eura.

Visentini smatra da bi u drugom slučaju za menadžment krize bio skuplji: “Problem je što nema dovoljno novca. Dakle, jedini način koji omogućava da se sistemi koji mogu da se izbore sa ovom hitnom situacijom je da EU prikupi novac za finansiranje evropskog sistema potpore”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *