Kriza kuca na vrata Opštine Budva

Dodajte komentar
Zgrada Opštine Budva

Ukoliko epidemija koronavirusa potraje, i ne bude turističke sezone barem do sredine juna, Opština Budva suočiće se sa ozbiljnim finanijskim problemima, pa je dalja štednja i novi set mjera po svoj prilici rješenje. Iako su za sada finansije stabilne, ovakvom dinamikom lokalna uprava može da funkcioniše još par mjeseci, kada bi moglo doći i do problema sa isplatama zarada.

Mada su opštinski zvaničnici optimisti da će sezone biti od sredine juna, ono što je sada izašlo na vidjelo je da je neracionalno zapošljavanje u lokalnoj administraciji, javnim i ostalim preduzećima, trošenje novca na zarade koje su veće od crnogorskog prosjeka, isplaćivanje naknada po raznim osnovama, od komisija pa do prekovremenih sati, sada došlo na naplatu.
Nova gradska uprava uspjela je da konsoliduje finansije i vrati većinu milionskih dugova, koje je naslijedila od bivše DPS vlasti, ali neizvjesnost oko aktuelne krize opomena je sadašnjoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Markom Carevićem da se neke navike moraju promijeniti.

Sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) upozorio je da će se ako ova situacija potraje, odraziti i na lokalne i na državne prihode, a onda je to i negativan domino efekat i za investicije i za dalji razvoj.

“Ipak, optimisti smo, iako razvoj dalje situacije nije u našim rukama“, kazao je za “Vijesti“ Odžić.

Podsjetio je da je prvi kvartal bio jako dobar, te da su uspjeli da “uberu“ više novca nego prošle godine.

“Međutim, prvi kvartal je “najoskudniji“ prihodima, sada kad treba da se pojača “punjenje“ budžeta u drugom kvartalu, zadesila nas je pandemija, stoga je punjenje jako slabo, gotovo da nema prihoda. Za sada je Opština likvidna, redovno izmiruje sve tekuće obaveze, kao i reprogram prema državi… Nadamo se da će ova situacija ubrzo proći, kako bi se u trećem i četvrtom kvartalu stanje vratilo u normalu. Naravno, za takav epilog je neophodno da turistička sezona traje makar od sredine juna do oktobra“, naglasio je Odžić.

Carević je prošle sedmice donio odluku kojom se do daljeg suspenduje isplata prekovremenih radnih sati i naknada za komisije i radna tijela.

Ta odluka, kako je pojašnjeno, dodatno štiti opštinski budžet od negativnih i nepredvidljivih okolnosti koje mogu nastati usljed vanrednih okolnosti prouzrokovanih pandemijom.

I prvi čovjek Budve je optimista i kaže da je trenutna finansijska situacija stabilna i da ne treba brinuti.

“Važno je da smo shvatili svi da je ovo trenutak kada moramo da budemo racionalni. Donijeli smo set mjera da budemo odgovorni prema budžetu, jer nije jasno šta nas očekuje u ovom periodu, do kada će trajati i zato smo donijeli mjere u cilju zaštite budžeta, koji je sada stabilan i da naši sugrađani ne treba da brinu“, kazao je Carević prije dva dana gostujući na lokalnoj TV.

Budžetom za ovu godinu za plate radnika zaposlenih u lokalnoj administraciji potrebno je izdvojiti 5,8 miliona eura, i dodatnih 800 hiljada za ostala lična primanja.

“Vijesti” su više puta pisale da je mjesečno za isplatu zarada Opština morala izdvajati samo za svoje radnike gotovo 450 hiljada eura.

Iako je na platnom spisku po raznim osnovama oko 450 radnika, i prosječna zarada nešto oko 700 eura, Opština je bila “prepoznata” i po još jednom kuriozitetu – zaposlni su imali nevjerovatan broj prekovremenih sati. Podatak da je u aprilu prošle godine ionako prebukirana administracija imala nevjerovatnih 4.800 prekovremenih sati koji su isplaćeni na zarade, dovoljno govori da se nije vodilo računa o štednji. A beneficije su se ostvarivale i preko naknada u komisijama, pa su na zarade pojedinima isplaćivane i naknade od 300 eura za članstvo u komisijama. I dok je nekadašnji DPS za vrijeme upravljanja gradom radnike “čašćavao“ varijabilama od 100 eura, a funkcionere od po 500, sada se našao novi model. Opština je ove godine dala i astronomsku zimnicu od 400 eura, te kao poklon za 8. mart dala po 200 eura.

Vatrogasci i komunalni policajci na stend baju

Iako se očekivalo da će najnovijom mjerom biti izuzeti zaspoleni u Službi zaštite i spasavanja i Komunalnoj policiji i inspekciji, te da će Opština njima ostaviti isplatu prekovremenih sati zbog angažovanja tokom epidemije koronavirusa, platne liste vatrogascima su vraćene.

“Vijestima” je juče rečeno da se sindikat Službe zaštite i spasavanja pobunio, smatrajući da su i Vladinim mjerama policija i vatrogasci izuzeti, te da će njima na plate biti isplaćivani i prekovremeni sati i
ostaje da se vidi da li će Carević promijeniti svoju odluku.
Vatrogasci svakodnevno su angažovani na dezinfekciji grada, dok komunalni policajci i inspektori kontrolišu sprovođenje mjera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *