“Ograničiti plate funkcionera na maksimalno 1.000 eura”

Dodajte komentar

Građanski pokret URA uputio je danas Vladi novi predlog koji podrazumijeva da se u narednom periodu plate svih javnih funkcionera čija primanja prelaze 1.000 eura limitiraju na ovaj iznos. Smatraju da je ova mjera nužna kako bi svi zajedno podijelili teret u vremenu koje nam predstoji.

“Svi oni koji su do sada imali primanja veća od 1.000 eura će morati da se solidarišu i u narednom periodu će primati maksimalno taj iznos. Neprimjereno je da u datoj situaciji imamo funckionere koji iz državnog budžeta primaju plate koje iznose po dvije ili tri hiljade eura. Ovom mjerom neće biti moguće da se primi nijedan euro preko 1000 eura. Zbog situacije koja nas je sve pogodila potrebno je da iskažemo solidarnost i da svi zajedno, u skladu sa svojim mogućnostima, damo svoj doprinos kako bi se posljedice amortizovale. Ne smijemo dozvoliti da građani u najvećoj mjeri trpe zbog novonastalog stanja. Zbog toga je naš predlog da se javni funkcioneri solidarišu na način što će svoja primanja za narednih šest mjeseci umanjiti i ograničiti na iznos ne veći od 1000 eura”, naveli su u pokretu URA.

Zbog stanja pandemije u URA-i ističu da je ovakva mjera krajnje primjerena datoj situaciji.

“Po svemu sudeći stanje pandemije u Crnoj Gori će potrajati. To će neminovno voditi prema gomilanju ekonomskih problema, generisanju nezaposlenosti i loših efekata po privredu pa je ovakva mjera krajnje primjerena. Pošteno je da stezanje kaiša krene od javnih funkcionera čija primanja prelaze dvije prosječne zarade. Ako je izvjesno da će i turistička sezona doživjeti značajan pad svaka pomoć i olakšanje državnog budžeta je više nego dobrodošlo”, ističu u pokretu URA.

Iz URA-e dalje navode da u ovakvoj situaciji solidarnost mora biti na visokom novou.

“Ovo je vrijeme  kada sve naše razlike moramo ostaviti po strani i kada solidarnost mora biti najsnažnije izražena odlika jedne zajednice. Zbog toga je logično da javni funkcioneri koji primaju nadoknadu iz državnog budžeta podnesu određenu žrtvu. Svako mora podnijeti teret koji mu pripada. URA predlaže da ova mjera traje do 1. septembra, a da se u odnosu na situaciju i ekonomske parametre države, ona može revidirati. Smatramo da će ovakva mjera kao znak dobre volje naići na podršku svih funkcionera na koje se ona odnosi, vjerujući da su svi svjesni da u ovom trenutku veliki broj građana Crne Gore jedva sastavlja kraj sa krajem duboko zabrinuti za svoju egzistenciju. Crna Gora se nalazi u složenom momentu i ovu situaciju možemo prevazići samo zajedno i odgovornim pristupom”, zaključuju u URI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *