Male zemlje na Balkanu i Južnom Kavkazu najviše pogođene padom prihoda od turizma

Dodajte komentar

Male zemlje na Balkanu i Južnom Kavkazu najviše su izložene očekivanom padu prihoda od turizma ove godine, jer pandemija coronavirusa (COVID-19) zaustavlja međunarodna i domaća putovanja.

U nekoliko zemalja u tim regijama turizam čini neke od najvećih udjela BDP-a na širem području srednje, istočne i jugoistočne Evrope i Euroazije, temeljeno na globalnom istraživanju Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) objavljenom u 2018.

Turizam – uzimajući u obzir i direktne i indirektne učinke – u Gruziji je iznosio 31% BDP-a, a oko četvrtine u Albaniji (26,2%), Hrvatskoj (25%) i Crnoj Gori (23,7%).

U Turskoj, jednoj od najvećih ekonomija šire regije, WTTC je doprinos putničkog i turističkog sektora procijenio na 11,6%, iako je prema drugim procjenama veći čak i od 20%.

Agencija za ocjenjivanje Moody”s saopštila je 25. marta kako očekuje da će turska ekonomija biti najteže pogođena od svih ekonomija G20 od uticaja koronavirusnog ekonomskog šoka, uz kumulativno smanjenje od 7% BDP-a u ovogodišnjem drugom i trećem tromjesečju.

– Šok će tokom ljeta vjerovatno znatno uticati na turske turističke sektore, saopštila je rejting agencija, prenosi Intellinews.

Ekonomisti koji pokušavaju da prognoziraju budućnost priznaju da projekcije rasta za ovu godinu zavise od toga hoće li se mjere zatvaranja ukinuti dovoljno brzo da bi se u drugom tromjesečju moglo doći do normalne ekonomske aktivnosti ili će trenutna situacija potrajati mjesecima.

U zemljama gdje turizam čini velik udio u BDP-u, vlade su nastojale da ciljaju na industriju prilikom izrade podsticajnih ekonomskih planova za pokušaj ublažavanja posljedica pandemije.

Na primjer, u Hrvatskoj paket podsticaja vrijedan oko četiri milijarde eura odobren početkom ovog mjeseca uključuje mjere za podršku kompanijama u turističkoj industriji, kao i onima namijenjenim ekonomiji u cjelini.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *