Namjenski krediti povećani za 88 miliona eura

Dodajte komentar

Od 1,4 milijarde eura, koliko su po posljednjim podacima zaduženi građani Crne Gore, najviše je gotovinskih nenamjenskih kredita – 667 miliona eura. Međutim, u posljednjih godinu dana najviše su porasli namjenski krediti – 88,4 miliona eura ili 16,79 odsto. Ukoliko se isključi Atlas banka, u koju je u aprilu prošle godine uveden stečaj, onda je rast namjenskih kredita 115 miliona ili preko 23 odsto. To su Pobjedi kazali iz Centralne banke.

U bankama očekuju da će i dalje biti najtraženiji gotovinski nenamjenski krediti ali da mnogo ne zaostaju ni stambeni, ali i hipotekarni, nakon što je CBCG odlukom od januara ove godine ograničila davanje keš kredita. Inače, u ova dva i po mjeseca od primjene odluke Centralne banke iznos gotovinskih kredita se smanjio.

1,4 milijarde

Prema posljednjim dostupnim podacima, koje su banke dostavile Centralnoj banci, na kraju januara tekuće godine, kod građana, ne računajući preduzetnike, preovladavaju gotovinski nenamjenski krediti sa 48,69 odsto.

– Namjenski krediti čine 44,89 odsto, među kojima su dominantni stambeni krediti sa 64,11 odsto učešća – preciziraju iz CBCG.

Oni podsjećaju da je kod građana ukupno 1,4 milijarde eura kredita.

– Gotovinski nenamjenski krediti iznose 667 miliona eura, ukupni namjenski krediti iznose 615 miliona eura, dok su stambeni krediti kao dio namjenskih 394 miliona eura – pojašnjavaju iz ove institucije.

Posmatrano u jednogodišnjem uporednom periodu gotovinski nenamjenski krediti ostvaruju rast od 11,2 miliona eura ili 1,71 odsto.

– Dok su namjenski krediti porasli za 88,4 miliona eura ili 16,79 odsto, u okviru kategorije namjenskih kredita, stambeni krediti odobreni fizičkim licima takođe bez preduzetnika, u istom periodu ostavaruju rast od 30 miliona eura ili 8,20 odsto – kažu iz CBCG prezentujući podatke na nivou sistema.

U sistemu je trenutno 13 banaka, nakon uvođenja stečaja u IBM i Atlas banku.

– Ako iz agregatnih podataka isključimo podatke koji se odnose na Atlas banku u koju je aprila prošle godine uveden stečaj, onda u jednogodišnjem uporednom periodu gotovinski nenamjenski krediti ostvaruju rast od 26,3 miliona eura ili 4,10 odsto, dok su namjenski krediti porasli za 115,5 miliona eura ili 23,12 odsto. U okviru kategorije namjenskih, stambeni krediti odobreni fizičkim licima u istom periodu ostavaruju rast od 29,9 miliona eura ili 8,21 odsto – objasnili su za naš list iz CBCG.

CKB i Hipotekarna banka

Bankari kažu da je od januara, od stupanja na snagu odluke CBCG o ograničavanju, smanjen broj zahtjeva za gotovinskim kreditima ali vjeruju da će se oni i dalje najviše tražiti.

Iz CKB Pobjedi su kazali da se i dalje građani najčešće obraćaju zahtjevima za gotovinske kredite, ali i za stambene.

– U proteklih par mjeseci primjetno je povećano interesovanje klijenata za stambene kredite. U narednom periodu možemo očekivati povećanje zahjeva za hipotekarne kredite, koji omogućavaju građanima veće iznose gotovine i duži rok otplate kredita, čak i do 20 godina – kažu u CKB.

U banci kažu da ne očekuju promjene kamatnih stopa koje su kao i u prošloj godini.

– Prosječne kamatne stope na ovu vrstu kredita su ostale na nivou prošlogodišnjih i očekujemo da se taj trend nastavi tokom 2020. godine – objašnjavaju iz CKB.

Nijesu precizno odgovorili koliki je procenat loših kredita kog stanovništva ali su kazali da im je portfolio stabilan.

– CKB ima veoma kvalitetan i stabilan kreditni portfolio i vrši svakodnevni monitoring naplate kredita u skladu sa internim procedurama banke – kažu u CKB.

U Hipotekarnoj banci su nam rekli da gotovinski krediti predstavljalju jedan od najpopularnijih vidova zaduženja građana, najviše zbog jednostavnosti i brzine procedure odobravanja.

– Smatramo da će se ovaj trend nastaviti i da će gotovinski krediti biti i dalje najtraženiji – kažu u ovoj banci.

Podsjećaju da je Hipotekarna banka nedavnom emisijom obveznica u visini od 8 miliona eura, povećala svoj koeficijent adekvatnosti kapitala i stvorila snažne pretpostavke za dalju kreditnu aktivnost.

– Tako da je naš najpopularniji gotovinski proizvod, XL kreditni paket, i dalje dostupan građanima na rok otplate od 8 godina – ističu iz banke.

Prosječna ponderisana kamatna stopa za kredite fizičkih lica u ovoj banci je, kako navode, 8,08 odsto.

– Očekujemo da će se nastaviti trend smanjenja kamatnih stopa na kredite građana – rekli su iz Hipotekarne banke, koja, kako kažu, ima svega 1,74 odsto kredita kod građana čija otplata kasni.

NLB najavljuje novine

Iz NLB su našoj redakciji kazali da prirpemaju novine u kreditnoj ponudi ali nijesu željeli još da preciziraju. Samo su dodali da će na vrijeme obavijestiti javnost.

Oni ističu da njih građani biraju prilikom donošenja najznačajnih finansijskih odluka kakva je kupovina stana.

– Tome u prilog ide činjenica da je tržišni udio NLB u stambenim kreditima najveći na tržištu i iznosi 24,8 odsto po podacima sa kraja septembra prošle godine. Pored stambenih u ovom periodu postoji značajno interesovanje za hipotekarne kredite, usljed odluke CBCG koja je na snazi od prvog januara tekuće godine. Od ove odluke kreditna aktivnost u dijelu gotovinskih kredita je smanjena – pojašnjavaju iz ove banke.

U NLB kažu da građani mogu da odaberu stamebni kredit po fiksnoj – 5,49 odsto i varijabilnoj kamatnoj stopi 4.49 odsto + 6M Euribor.

– Ukoliko odluče da uzmu kredit uz kombinovanu kamatnu stopu, fiksni dio je 4,99 odsto fiksno, za prvih pet godina otplate kredita, a za preostali period otplate plaćaju varijabilnu kamatnu stopu koja iznosi 4,49 odsto + 6M Euribor – precizirali su iz banke.

Gotovinski krediti se, kažu u NLB mogu uzeti uz fisknu kamatu od 7,49 odsto ili varijabilnu od 6,49 odsto + 6M Euribor.

– Gotovinske kredite sa hipotekarnim obezbjeđenjem moguće je dobiti po fiksnoj kamatnoj stopi već od 6,99 odsto ili varijabilnoj od 5,99 odsto + 6M Euribor – pojasnili su iz NLB.

Smanjuju se krediti čija otplata kasni

Loši, odnosno krediti čija otplata kasni, kako pokazuju podaci CBCG, konstantno se smanjuju.

– Udio nekvalitetnih kredita fizičkih lica u njihovom portfoliju na kraju prošle godine bio je 3,98 odsto i manji je u odnosu na kraj septembra iste godine kada je iznosio 4,20 odsto. U odnosu na jednogodišnji uporedni period smanjenje je veće jer je tada loših kredita bilo 5,53 odsto – kazali su našoj redakciji iz CBCG.

Prosječna efektivna kamata 7,52

Iz Centralne banke kažu da, na osnovu podataka iz Kreditnog registra na 31. januar tekuće godine, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite građanima iznosi 7,52 odsto.

– U jednogodišnjem periodu prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite odobrene fizičkim licima ima opadajući trend, i u odnosu na januar 2019. godine bilježi pad od 0,26 procentnih poena – naveli su iz ovog regulatora.

Za očekivati je, kažu iz CBCG, dalji pad kamatnih stopa.

– To se očekuje s obzirom na konstantan pad prosječne ponderisane aktivne stope u sistemu koja iznosi 5,99 odsto i pad stope na novoodobrene kredite koja u januaru tekuće godine iznosi šest odsto – pojasnili su iz CBCG.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *