Koronavirus mogao bi koštati globalnu ekonomiju 1.100 mlrd dolara

Dodajte komentar

Kako se koronavirus proširio izvan granica Kine, sve je izglednije da će uticaj te epidemije na globalnu ekonomiju biti veći nego što se prije očekivalo, pa analitičari smanjuju procjene rasta, dok cijene dionica na svjetskim berzama oštro padaju.

Kina je već otprilike mjesec dana u vanrednim okolnostima jer se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa bliži granici od 3.000, dok se broj zaraženih primakao granici od 80.000.

Ekonomske štete od te epidemije teško je procijeniti, s obzirom da još nema makroekonomskih podataka koji bi mogli naznačiti koliko je posustala aktivnost u drugoj svjetskoj ekonomiji.

Doduše, u Kini se posljednjih dana radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika, no taj proces ide polagano.

Procjene kineskog rasta oštro smanjene

Zbog toga analitičari dodatno smanjuju procjene rasta kineske ekonomije u prvom tromjesečju. Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast iznositi samo 2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 6 posto.

Na kvartalnom nivou kineski bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi, pak, pasti oko 2,5 posto, smatraju analitičari Capital Economicsa.

To bi imalo osjetan uticaj na globalnu ekonomiju, s obzirom da kineska ekonomija čini oko 16 posto globalne.

Japan je, pak, na rubu recesije, s obzirom da je u posljednjem lanjskom tromjesečju njegova ekonomija pala 6,3 posto na godišnjem nivou, a gotovo je sigurno da će treća po veličini svjetska ekonomija pasti i u tekućem tromjesečju.

Ni američka ekonomija neće ostati pošteđena, smatraju analitičari Goldman Sachsa, koji su ovih dana smanjili procjenu rasta tamošnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju s prethodnih 1,4 na 1,2 posto.

Bilo bi to oštro usporavanje, s obzirom da je u prošloj godini američka ekonomija porasloa2,3 posto.

„Rizici su povećani dok se širenje virusa ne zaustavi. Sve više kompanija upozorava da bi mogle smanjiti proizvodnju, ako se poremećaj nabavnih lanaca nastavi i u drugom tromjesečju”, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

Rizici dodatno rastu

Sa širenjem koronavirusa izvan Kine rizici po ekonomije dodatnu rastu.

Prema podacima Reutersa, virus se proširio na više od 30 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih, ponajviše u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji.

Epidemija u Italiji umrtvila je sjeverni, najbogatiji dio zemlje, pa je velika vjerovatnoća da će ionako usporena ekonomija upasti u recesiju.

Njemačkoj ekonomiji, koja uvelike ovisi od izvoza, takođe prijeti slabljenje.

Oštar šok za svjetsku privredu

I u nizu drugih zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

A s obzirom na restrikcije putovanja i letova u Kinu, međunarodna udruga avio prevoznika (IATA) upozorila je da bi gubici samo azijskih avio kompanija ove godine mogli dostići gotovo 28 milijardi dolara.

Zbog svega toga, analitičari Oxford Economicsa smatraju da bi ova međunarodna zdravstvena kriza, ako se virus proširi izvan Azije, mogla izbrisati 1,3 posto rasta globalne ekonomije u ovoj godini, što bi činilo 1.100 milijardi dolara svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To bi bila ekonomska cijena za izostanke s radnih mjesta, nižu produktivnost, pad putovanja, poremećene lance nabavke i smanjenje potrošnje i investicija.

Takav scenario analitičari Oxford Economicsa opisuju kao „kratak, ali vrlo oštar šok za svjetsku ekonomiju”.

Optimističnije i pesimističnije prognoze

Za sada centralni bankari i vlade poručuju da koronavirus neće mnogo naštetiti svjetskoj ekonomiji i da će se ono brzo oporaviti nakon suzbijanja virusa.

Tako je, na primjer, Međunarodni monetarni fond svoju prognozu rasta globalne ekonomije u ovoj godini smanjio za samo 0,1 postotni bod, na 3,3 posto, premda upozorava na rizike od koronavirusa.

No, predsjednik UBS banke Axel Weber puno je pesimističniji od MMF-a, pa smatra da bi globalni rast mogao usporiti s 3,5 na 0,5 posto, a kineska ekonomija čak i pasti u prvom tromjesečju.

“Mnogo veći negativni rizik predstavlja to da virus duže ostane problem”, kazao je bivši predsjednik Bundesbanke za Bloomberg, prenosi SEEbiz.

Zbog koronakrize, kako neki nazivaju ove ekonomske poremećaje, kineska centralna banka već je uvela niz podticajnih mjera, od smanjenja kamata do ubrizgavanja svježe likvidnosti na finansijska tržišta.

I mnoge druge azijske zemlje već su olabavile monetarnu politiku ili će to učiniti kako bi spriječile slabljenje ekonomija.

Očekuje se i da će američka centalna banka ove godine smanjiti kamatne stope, a gotovo je sigurno da će popustljivu monetarnu politiku zadržati i Evropska centralna banka (ECB).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *