Izgubio šifru i sa njom 54 miliona eura u bitkoinima

Dodajte komentar

Između 2011. i 2012. Klifton Kolins kupio je 6.000 bitkoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuane, prenosi “The Irish Times”.

U to vrijeme, cijena kriptovalute varirala je između 4 i 6 dolara. Danas ona vrijedi 9.700 dolara. Ipak, Kolins, koji ima 49 godina, neće moći da uživa u blagodetima svog bogatstva jer je vlasnik stana u kome je živio slučajno bacio papirić na kome su bili kodovi.

Kolins je uhapšen 2017. godine zbog uzgoja i prodaje marihuana i nakon suđenja dobio je pet godina zatvora. Kako je živio kao podstanar, vlasnik je tokom čišćenja njegove sobe poslao na lokalnu deponiju mnoge njegove stvari. Jedna od njih bila je i futrola štapa za pecanje, u kojoj je bio komadić papira na kome su bili ispisani bitkoin kodovi u vrijednosti od 53,6 miliona evua (58 miliona dolara).

Kripto valute se kupuju preko takozvanih kripto novčanika. Jednom, kada kupite bitkoin, kripto novčanik vam dodjeljuje kod neophodan za pristup. Svako ko dobije taj kod može da pristupi i potencijalno ukrade kriptovalutu, pa se kupci obično ohrabruju da sakriju svoje kodove negdje na sigurno, navodi Cnet.

Kolins je tokom 2017. godine razdvojio svojih 6.000 bitkoina na 12 računa, kako bi se zaštitio od gubitka svog kripto bogatsva, prenosi “Times”. Odštampao je kodove na komadu papira, a isti je ubacio u spomenutu futrolu štapa za ribolov.

Kolins nije jedini koji je izgubio bogatstvo u kriptovaluti u posljednjih nekoliko godina. Muškarac u Velikoj Britaniji slučajno je bacio hard disk, na kome su bili sačuvani kodovi vrijedni 127 miliona dolara.

Džerald Koten, vlasnik kanadske mjenjačnice kriptovalute, umro je u decembru 2018. godine, ostavivši za sobom 190 miliona dolara kriptovalute, za koje je samo on imao lozinku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *