Krediti online banaka sporije će rasti naredne tri godine

Dodajte komentar

Nakon 17 odsto rasta ove godine, krediti fintecha iduće tri godine će rasti po stabilnoj, ali nižoj stopi od 8 odsto godišnje.

Kreditni plasmani finaaijsko-tehnoloških kompanija (fintech) i ove će godine rasti po dvociofrenim stopama, ali će rast biti usporeniji nego prethodnih godina, procjenjuje analiza finansijske publikacije Learn Bonds.

Kako stoji u analizi, globalno kreditiranje koje će klijentima pružiti fintechi dostići će u 2020. godini 312,6 milijardi dolara, što je 17 odsto više na godišnjem nivou.

U narednim godinama rastući trend trebalo bi da se nastavi, pa će do 2023. iznos kreditnih plasmana fintecha dostići 390,5 milijardi dolara. Analiza pokazuje kako su potrošački krediti i zajmovi malim preduzetnicima najčešći oblici kreditiranja putem fintech platformi. Ujedno u tim segmentima tradicionalne banke suočavaju se sa najžešćom konkurencijom online pružaoca finanaijskih usluga.

Naime, sofisticirani računarski algoritmi donose odluku o odobravanju kredita u roku nekoliko minuta, umjesto nekoliko dana koliko je ranije trajao proces odobravanja. Osim toga, zbog svoje poslovne strukture s nižim troškovima poslovanja fintechi mogu ponuditi niže kamatne stope u odnosu na velike banke.

Popularnost “internet banaka” izražena je na razvijenim tržištima, ali analitičari očekuju da će potražnja za njihovim uslugama rasti i na tržištima u razvoju gdje nije razvijena ponuda potrošačkih kredita.

Prema podacima Svjetske banke, još 1,7 milijardi ljudi u svijetu nema bankovni račun. Nedostatak šire lepeze tradicionalnih finansijskih usluga u državama u razvoju pričinjava velike probleme preduzetnicima. Na primjer, u Indiji gotovo 50 miliona malih i srednjih preduzeća nema pristupa kreditiranju, pokazuje istraživanje Svjetske banke.

(Poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *