Enria: Postoje nedostaci u upravljanju i transparentnosti evropskih banaka

Dodajte komentar

Banke su ostvarile napredak od financijske krize: ojačale su svoj kapitalni položaj i poboljšale kvalitet imovine u svojim bilansima.

Ali, upravljanje je jedino područje u kojem smo, nasuprot tome, vidjeli pogoršanje, kazao je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora Evropske centralne banke (ECB) u intervjuu koji je objavljen 14. februara 2020. godine.

Kritikujete nedostatke u upravljanju i transparentnosti europskih banaka. Možete li nam reći koliko je situacija ozbiljna?

– Banke su ostvarile napredak od finansijske krize: ojačale su svoj kapitalni položaj i poboljšale kvalitet imovine u svojim bilansima. Ali upravljanje je jedino područje u kojem smo, nasuprot tome, vidjeli pogoršanje. Mogli bismo govoriti o slaboj unutarnjoj kontroli, nedostatku nadzora upravnih odbora, nedostatku mjera protiv pranja novca ili nemogućnosti pronalaženja zdravih bankovnih podataka zbog zastarjelih informacijskih sistema. Zauzimajući se, bio sam iznenađen brojem inspekcija koje su identificirale ovaj problem u bankama. Vidjeli smo niz slučajeva, jedan za drugim, bez da banke preduzmu efikasne korektivne mjere.

Model nagrađivanja menadžera smatra se jednim od problema utemeljenih u krizi 2008. godine, jer ih pokreće da povećaju kratkoročne profite bez dovoljno pažnje na dugoročne rizike?

– Uloženi su razni napori na regulisanju naknada i ne želim umanjiti uspjeh ovih reformi, koje su pomogle da se bonusi provjere. Ali banke su i dalje opsjednute zadržavanjem “talenta”, “stvaratelja novca”, pa čak i sada to može rezultirati da politika nagrađivanja ne bude tako osjetljiva na rizik kao što bi trebala biti…

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *