Italijanski UBI ocjenjuje ponudu Intese, prerano je za definitivan odgovor

Dodajte komentar

Italijanski zajmodavac UBI Banca izjavio je u srijedu kako će imenovati savjetnike koji će mu pomoći u procjeni ponude za preuzimanje Intesa Sanpaolo od 4,9 milijardi eura zajedno s mogućim alternativama i rekao da se ništa ne može uzeti zdravo za gotovo.

Ponuda Intese, jedne od najvećih ponuda za preuzimanje banaka u Evropi u više od decenije, pokrenula je u utorak porast bankarskih dionica podstaknuta očekivanjima da će prijeko potrebna konsolidacija pomoći stvaranju jezgra jačih zajmodavaca.

Međutim, početna reakcija UBI Banca bila je oprezna, a izvršni direktor Victor Massiah rekao je da je prerano dati definitivan odgovor na nešto što je za sada samo prijedlog.

U pismu osoblju rekao je da predlog “mora proći složeni postupak autorizacije od regulatora i odobrenje dioničara”.

Intesa Sanpaolo rekla je da, iako ponuda u cijelosti na papiru nije bila tehnički prijateljska, jer nije bilo moguće prethodno uskladiti s UBI, ne smatra taj pristup neprijateljskim i nada se postizanju sporazuma.

Ako se odobri, ovim bi se sporazumom stvorila sedma po veličini banka eurozone po imovini, koncentrisana na upravljanje imovinom i osiguranjem, a zadužena za više od 1,1 triliona eura finansijske imovine klijenata.

Messina je rekao da je Intesa ponosna što je prva evropska banka koja je prihvatila pozive Evropske centralne banke na konsolidaciju.

Broker Equita rekao je da je taj potez “pomalo odbrambeni”, jer je snažna franšiza i niska cijena UBI-ja mogla privući interes stranih igrača koji već postoje u Italiji.

Kao najjači među zajmodavcima drugog reda, UBI se takođe našao kao potencijalni kupac za Monte dei Paschi di Siena, kojeg država mora ponovno privatizovati sljedeće godine, piše Indikator.

Ministar privrede Roberto Gualtieri pozdravio je znakove konsolidacije i rekao da će za toskanskom zajmodavcu “doći do tržišnog rješenja u predviđenom roku”.

Dionice Monte dei Paschi naglo su porasle u srijedu i njima se trgovalo po 8% višoj cijeni, dok je italijanski bankarski indeks porastao 0,5%.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *