Tri alata uz pomoć kojih ćete ostvariti sve svoje ciljeve

Dodajte komentar

Ako ste krajem prošlog mjeseca donijeli novogodišnje odluke za 2020. godinu ili pak čitavu deceniju, došlo je vrijeme da preduzmete korake za njihovo ostvarenje.

Praznici su prošli, a uskoro će i prvi mjesec ove kalendarske godine. Zato, ukoliko vam nedostaje motivacije, pronađite je brzo ovdje, a zatim se vratite na čitanje ovog blog-posta, u kojem ćemo vam otkriti tri alata koji vam mogu biti od koristi pri ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Za početak, vratite se korak unazad

Što više razradite ono čemu težite, i ako na kraju isto formulišete u jednu rečenicu, to bolje.

Bacite pogled na svoje novogodišnje odluke. Ako na papiru ili u Word dokumentu stoji nešto poput: „Putovaću više“ ili „Kupiću automobil“, pružićemo vam podršku kako biste istrajali u tome tako što ćemo vam otkriti kako ove, i sve ostale, ciljeve možete bolje definisati i samim tim biti nekoliko koraka bliže njihovom ostvarenju.

Dobro staro pravilo „manje je više“ ne važi kada je u pitanju postavljanje ciljeva. Naprotiv, što više razradite ono čemu težite, i ako na kraju isto formulišete u jednu rečenicu, to bolje. Ovome su nas naučili SMART ciljevi, metoda po kojoj cilj, da bi bio dobro definisan, mora biti:

  • specifičan,
  • mjerljiv,
  • dostižan,
  • realan i
  • vremenski ograničen.

Tako, ukoliko je prethodno pomenuta kupovina automobila jedna od vaših ambicija, razmislite o tome koji je to automobil − koji tip vozila, marka, model i slično. Zatim razmislite o tome da li je u vašem slučaju realna kupovina novog automobila ili je isplativije kupiti polovni. 

Dodatno, sagledajte i to da li je cilj dostižan ili moraju da se ispune preduslovi za njegovo ostvarenje. U ovom slučaju, često se nameće pitanje načina finansiranja kupovine automobila, pa je neophodno razmisliti i o tome. Ukoliko je ušteđevina vaš izbor, razmislite da li postoje prioritetnije stvari koje ćete finansirati na ovaj način. Sa druge strane, ukoliko su dodatni izvori finansiranja u pitanju, tu je vječita dilema da li kupiti vozilo na lizing ili na kredit.

Obavezno odredite vremenski okvir u kojem će cilj biti ispunjen.

Na kraju, ako ste, kao naša Sveznalica, jedna od onih osoba koje ne mogu funkcionisati bez rokova, sigurni smo da nećete dozvoliti da, kad vas neko pita: „Pa dobro, kad planiraš da kupiš automobil?”, vaš odgovor bude: „Jednog dana“, „Uskoro“ ili neka treća neodređena opcija. Odredite vremenski okvir u kojem će cilj biti ispunjen. Ovo će vam pomoći da preciznije utvrdite korake koje je potrebno preduzeti kako bi cilj bio ostvaren, a istovremeno će vam biti i pokretač, ukoliko u nekom trenutku posustanete.

Šta je sa ciljevima koji ne zahtijevaju nužno novčane izdatke?

Imamo lijepe vijesti: isto važi i u ovom slučaju. ?

Na primjer, ako želite da steknete kondiciju ili da se vratite u formu nakon praznika, nemojte reći samo: „Počeću da treniram“. Neka to bude nešto poput: „Od 1. februara krećem sa kućnim treninzima, tri puta sedmično po sat vremena, od proljeća ih mijenjam za trčanje u prirodi, a svakog dana napraviću barem 10.000 koraka kako bih u oktobru 2020. mogao da istrčim svoj prvi polumaraton“. Zvuči bolje i odmah pokreće na akciju, zar ne?

Kako vidite sebe za 10 godina?

Ako ste ikada bili na razgovoru za posao ili čitali savjete za pripremu za njega, vjerovatno ste na listi pitanja o kojima treba razmisliti pronašli i ovo.

Sada se nećemo baviti ovim (ali ukoliko želite da dobijete kvalitetne savjete za pripremu za razgovor za posao, možete ih pronaći ovdje), već time kako možete unaprijediti kvalitet života. Ako ste poželjeli da se u ovoj godini manje nervirate, da provodite više vremena sa porodicom i prijateljima ili se više posvetite svojim hobijima, sljedeći alat vam može biti koristan.

Za početak, nacrtajte krug koji ćete podijeliti na osam polja, kojima ćete dati nazive:

  • zdravlje,
  • ljubav,
  • porodica i prijatelji,
  • karijera,
  • finansije,
  • lični razvoj,
  • zabava i
  • stil života.

Razmislite na koje načine ćete unaprijediti kvalitet pojedinih segmenata vašeg života, a po isteku tri mjeseca, vratite se na točak života i vidite koliko ste u tome uspjeli.

Svako polje razdvojte linijama na koje ćete, od centra ka vrhu, unijeti skalu od 0 do 10. Sada je vrijeme da za svako polje odredite nivo zadovoljstva, pri čemu 0 znači da tim segmentom života nijeste uopšte zadovoljni, dok 10 označava stepen potpunog zadovoljstva.

Kada to uradite, spojte tačke i dobićete vaš točak života, koji je u idealnom slučaju u obliku pravilnog kruga, a koji će vam pomoći da sagledate na kojim aspektima života treba da poradite. Zamislite kako biste željeli da ovaj točak izgleda za tri mjeseca (ali budite realni i objektivno sagledajte koliko je to ostvarivo), obilježite na skali i napravite novi točak. Razmislite na koje načine ćete unaprijediti kvalitet pojedinih segmenata, a po isteku tri mjeseca, vratite se na točak života i vidite koliko ste u tome uspjeli.

Kako ostvariti baš sve ciljeve?

Nakon što pogledate video koji je Sveznalica podijelila sa nama i na Facebook-u, sigurni smo da odugovlačenje i završavanje obaveza u „posljednji čas“ neće biti opcija. ?

Hitno-bitno matrica je najjednostavniji način na koji možete definisati prioritete, a uz to će vam pomoći da ustanovite da li između ciljeva postoji uzročno-posljedična veza. Osim toga, matrica će biti od koristi i za bolje upravljanje vremenom u okviru kojeg ciljevi treba da budu ostvareni.

Krajnje je jednostavno − nacrtajte kvadrat sa sljedeća četiri polja:

  • hitno i bitno,
  • hitno i ne tako bitno,
  • nije hitno, ali je bitno i
  • nije ni hitno, ni toliko bitno.

Kada ovo uradite, unesite svoje SMART ciljeve i napravite plan prema kojem ćete ih realizovati.

Uz pomoć ovih alata, vjerujemo da nijedan cilj koji sebi zadate neće biti nedostižan, a ukoliko postoji neki koji vama pomaže da istrajete, nadamo se da ćete ga podijeliti sa nama. Naša Sveznalica i mi jedva čekamo da čujemo o čemu je riječ. ?

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *