Uz podsticaje države islamsko bankarstvo u Turskoj će se udvostručiti

Dodajte komentar

Očekuje se da će se islamska bankarska imovina u Turskoj udvostručiti u sljedećih 10 godina kao rezultat vladinih inicijativa i novih propisa koji podstiču širenje sektora, navodi Moody”s Service Investors u izvješću.

Sa nešto više od 5,8% bankarske imovine na kraju septembra, turski islamski finansijski sektor trenutno je manji od takvih sektora u ostalim velikim muslimanskih zemaljama, poput Malezije, čija je bankarska imovina u razdoblju u kojem je promatrana dosegla 33%, objavilo je Moody”s Investors Service.

Očekuje se da će promjena regulacije i nadzora, kao i planovi za izjednačavanje poreskog tretmana za ekvivalentne finansijske aktivnosti komercijalnih i islamskih finansijskih institucija, doprinijeti širenju sektora. Planirani Međunarodni finansijski centar u Istanbulu (IIFC) kojeg finansira država vrijedan 2,36 milijardi eura, a koji bi trebao biti otvoren 2023., takođe će potaknuti rast, prema agenciji za kreditni rejting.

Razmatrajući prethodns kretanjima u tom sektoru, Moody”s Investors Service primijetio je da je Turska osnovala tri nove islamske banke u državnom vlasništvu od 2015. do 2019. Povrh toga, Borsa Istanbul je u avgustu 2018. pokrenula trgovinu islamskim obveznicama, zvanim sukuk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *