Jednostavnije procedure za zapošljavanje radnika u Njemačkoj

Dodajte komentar

Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačku olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja van Evropske unije, što će, vjerovatno, iskoristiti veliki broj građana regiona, pa i Crne Gore, koji već razmišljaju o trajnom odlasku u inostranstvo.

Izdavačko-istraživački centar Demostat je na svom sajtu naveo da je u Njemačkoj ukinut “rezidencijalni test rada”, odnosno da se građani cijelog regiona, izjednačavaju sa rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u njemačkim kompanijama.

To znači da poslodavci u Njemačkoj više neće morati da dokazuju da ne mogu da nađu kvalifikovane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele da zaposle stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani regiona kraće čekati na izdavanje zvaničnih potvrda i nostrifikaciju diploma.

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantovan u Njemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji sa posebnom vizom i do šest meseci tražeći posao.

Da bi dobili takvo odobrenje, moraju da ispune određene uslove kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

Do sada su građani regiona mogli u Njemačkoj da ostanu najduže tri mjeseca i to u turističkoj poseti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

“Četvrta promjena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz naše zemlje zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobijanje termina u konzulatima što je do sada često predstavljalo najteži dio procesa za konačno iseljenje”, ukazao je Demostat.

Novim zakonom trebalo bi da ambasade dodjeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedjelje nakon termina.

Programeri, inženjeri elektrotehnike ali i kvalifikovani električari, njegovatelji i njegovateljice i zdravstveni radnici nalaze se na vrhu liste najtraženije radne snage u Njemačkoj, prema podacima Dekra akademije iz te zemlje.

Procjene su da Njemačkoj trenutno nedostaje oko 1,7 miliona industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *