Koronavirus oborio indekse na Wall Street-u

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekorda jer je ulagače zabrinuo prvi slučaj koronavirusa u SAD-u, a pokolebalo ih je i smanjenje procjena rasta svjetse ekonomije od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

Dow Jones oslabio je 152 boda ili 0,52 posto, na 29.196 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 3.320 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 9.370 bodova.

Sva tri indeksa skliznula su s rekordnih nivoa nakon vijesti da je jednoj osobi u Seattleu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnostifikovan koronavirus.

I ostale svjetske berze bile su jučee pod pritiskom zbog širenja tog virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo devetoro ljudi, dok ih je više od 440 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine.

Ulagači se plaše negativnih posljedica po ekonomije, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milioni ljudi putuju.

I na većini evropskih berzi cijene dionica juče su pale. Doduše, frankfurtski DAX ojačao je 0,05 posto, na 13.555 bodova, no londonski FTSE indeks skliznuo je 0,53 posto, na 7.610 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 6.045 bodova, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *