Adriatic Capital LLC kupila Novu banku za 7,1 milion eura

2 komentara

Firma Adriatic Capital LLC iz američke države Delaver kupila je juče na Montenegroberzi stopostotno vlasništvo podgoričke Nove banke za 7,1 milion eura. Dosadašnji vlasnik ove banke bio je Azmont Investments iz Herceg Novog, sa azerbejdžanskim kapitalom, koji gradi turističko naselje Portonovi u Kumboru.

Azmont je ljetos od Centralne banke tražio saglasnost da Novu banku proda kompaniji Adriatic Capital LLC koja je tada imala sjedište u of-šor zoni u Majamiju. CBCG je u međuvremenu dala saglasnost pa je transakcija obavljena juče, prenose današnje Vijesti.

Sadašnja adresa kupca, navedeno je na sajtu crnogorske depozitame agencije, je Corporation Service Company 19808, a to je u stvari kompanija koje se bavi uslugom registrovanja firmi i njihovim upravljanjem. Ovaj servis reklamira, između ostalog, da firme osnovane kod njih ne moraju da podnose izveštaj o imovini, mogu se kontrolisati i voditi sa bilo kog mjesta u svijetu, nema poreza na prihod za kompanije koje posluju van SAD, a ni osnivači nerezidenti ne plaćaju porez na prihod. Garantuju tajnost, a kompanija se može osnovati i mejlom u roku od 24 sata. Troškovi osnivanja ovakve kompanije su oko 900 eura (računajući sva dokumenta, statut,pečate,registraciju,…), dok se godišnje za uslugu održavanje statusa plaća oko 550 eura.

Akcije ove banke, posredstvom vodeće brokersko-dilerske kuće na domaćem tržištu kapitala Bull and Bear, prodate su po cijeni od 2,37 centi po akciji. Ta cijena bila je mnogo niža od nominalne koja iznosi četiri centa.

Sama jučerašnja transakcija obavljena je na neobičan način. Komisija za tržište kapitala, prije tri-četiri dana, prema informacijama Vijesti”, dobila je zahtjev da se ova transakcija u bloku odradi i saldira u Centralno klirinško depozitarnom društvu (CKDD) isti dan.Tom zahtjevu je,u međuvremenu, udovoljeno, iako je uobičajeno da se transakcije odigrane na Montenegroberzi saldiraju u CKDD tek treći dan.

Iz Nove banke juče nijesu odgovorili na interesovanje Vijesti o prodaji i novom vlasniku.

Nova banka je osnovana 2016. godine i po udjelu na tržištu od oko 1,5 odsto, što je podatak CBCG, najmanja je na crnogorskom tržištu. Lani je imala neto gubitak od 1,8 miliona eura, a za devet mjeseci prošle godine minus je iznosio 1,17 miliona eura. Akcijski kapital kompanije na kraju 2018.godine,prema izvještaju revizora,bio je 11,9 miliona eura, a akumulirani gubitak 4,67 miliona eura. Ukupna sredstva u banci vrijede 25,9 miliona eura, dok je ukupan kapital procijenjen na 7,3 miliona eura. Banka ima 31 zaposlenog.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *