Stabilizacija rasta i inflacije opravdavaju stimulativne mjere ECB-a

Dodajte komentar

Privredni rast i inflacija u eurozoni se izgleda stabilizuju nakon velikih padova u prošloj godine, što opravdava produženu primjenu stimulativnih mjera Evropske centralne banke, izjavio je danas Iv Merš, član odbora ECB-a.

“Ekonomija sigurno daje pozitivne znake stabilizacije… a isto važi i za inflaciju”, rekao je Merš na jednog finansijskoj konferenciji u Frankfurtu, prenosi Rojters.

Dodao je da takav razvoj situacije može da podstakne ECB na diskusiju o njenoj procjeni rizika, u okviru koje bi se razmotrilo da li ti rizici i dalje vrše pritisak na rast ili su sada uravnoteženi.

“Bilo bi preuranjeno da se na to odgovori sada, ali se sigurno krećemo u pravom smjeru, što za nas centralne bankare znači potvrdu da vodimo odgovarajuću monetarnu politiku”, rekao je Merš.

ECB je u septembru odobrila niz podsticajnih mjera uprkos protivljenju mnogih kreatora monetarnih politika, u nadi da će tako zaustaviti dugotrajan pad ekonomske ekspanzije koji je čak izazvao strah od recesije, posebno u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji 19-članog bloka.

Naredni sastanak ECB-a će biti održan 23. januara, na kome se očekuje da će zadržati aktuelnu politiku nepromijenjenom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *