Uvođenje starta smanjilo broj vožnji za trećinu

Dodajte komentar

Poskupljenje taksi prevoza uticalo je na smanjenje broja poziva koje dobijaju za vožnje, od 20 do 30 odsto, saopštili su prevoznici.

Predsjednik udruženja Desetka, Vesko Bjelić, kazao je Danu da je uvođenje starta uticalo na poslovanje u smislu smanjenja broja poziva građana koji traže taksi vozilo, od oko 30 odsto na dnevnom nivou, zbog čega imaju manje vožnji.

„Kada je u pitanju finansijski efekat, on je ostao na istom nivou, odnosno nije opao pazar, jer se to nadomjestilo kroz start”, rekao je Bjelić Danu.

Sva taksi udruženja i preduzetnici su do 27. decembra morali da usklade poslovanje sa odlukom o taksi prevozu koja je kao novinu predvidjela uvođenje starta. Do tog roka svi su bili dužni da odrede cijene starta i kilometra vožnje u dnevnoj i noćnoj tarifi.

Bjelić je naveo da su usluge poskupili sredinom decembra, a da je 27. decembar bio krajnji rok da se poslovanje usaglasi sa odlukom o taksi prevozu.

„Tada je uveden start od 50 centi, dok smo kilometar vožnje ostavili na 55 centi, koliko nam je i ranije bio. Ima građana koji su nezadovoljni odlukom o poskupljenju. Oni koji su navikli da se voze za euro, više ne zovu taksi. Kako vrijeme odmiče, narod je počeo da prihvata da je uveden start, tako da će se vremenom navići na tu novinu”, objasnio je Bjelić.

Neki taksi prevoznici još nijesu uradili analizu kako bi ustanovili da li je nova odluka imala uticaja na njihovo poslovanje.

Direktor Red linea, Snežana Vujanović, kazala je da je januar mjesec kada inače ima manje posla, ali i da analiza još nije urađena.

„Građani i dalje traže taksi vozila, a da li je broj poziva smanjen ili ne, mi ćemo znati tek kada uradimo analizu. Pravu sliku još nemamo. Uveli smo start od 50 centi, dok je kilometar vožnje 55 centi”, navela je Vujanović.

Analizu još nijesu radili ni u Ekskluzivu, čiji vlasnik Danilo Pejović, rekao je da nove cijene primjenjuju od 26. decembra.

„Kako će nove cijene uticati na naše poslovanje znaćemo kada prikupimo podatke i uradimo analizu, a to će biti sedmicu nakon što đaci pođu u školu. Dotad ne možemo znati”, kazao je Pejović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *