Damjanović: Zarade da prate rast BDP-a

Dodajte komentar

Izazov Vlade u ovoj godini biće dovođenje u vezu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa povećanjem zarada, odnosno penzija, s obzirom na to da životni standard u državi i dalje stagnira, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je agenciji Mina-business kazao da je rast zarada nizak, dok povećanja penzija de facto nema.

“Sve to zaostaje za rastom BDP-a, što nije dobro, jer su građani ti koji treba da osjete kvalitet i posljedice rasta privrede, a ne osjećaju“, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, izazov za ovu i svaku drugu vladu je da dovede u vezu rast ekonomskih performansi, odnosno BDP-a sa rastom zarada, odnosno penzija.

“Budžet je i dalje u fazi sanacije, a i ove godine će isto tako biti, shodno Zakonu o budžetu“, dodao je Damjanović.

On smatra da je najveći izazov da se usklade ti ekonomski tokovi koji su van javnih finansija.

“Govorim o privatnim finansijama, odnosno kapitalu koji se nalazi na računima banaka, koji i dalje nije u funkciji rasta privrede sa problemom koji imamo u javnim finansijama, odnosno nedovoljnih sredstava za razne potrebe, koje se ne tiču samo kapitalnog već i finansiranja tekućeg budžeta“, saopštio je Damjanović.

On je kazao da su izazovi što više suštinskih reformi u ekonomskom smislu, što više pravne države, poštovanja ugovora, sudskih procedura, kao i reformi u smislu poreskog sistema koji stvara sve veći socijalni jaz.

“Teško je očekivati da će se to desiti u tekućoj godini, s obzirom na to da se radi o izbornoj godini i da će nažalost, i period uoči i nakon izbora, uzeti vrijeme za reforme“, rekao je Damjanović.

On je naveo da je jedna od bitnih stvari koja je obilježila prošlu godinu realizacija projekta auto-puta.

“Definitivno dinamika je usporena u smislu onoga što su bila očekivanja, odnosno da auto-put bude gotov do maja, kako je trebalo da bude“, kazao je Damjanović i dodao da je i novac utrošen za projekat mnogo veći do planiranog.

To, kako smatra, opterećuje javne finansije, jer je de facto „usisalo“ sav novac u vezi sa nekim drugim kapitalnim investicijama i u ovoj godini će se vidjeti da li će taj projekat biti doveden do kraja i na koji način.

“Taj projekat će determinisati i događanja tokom ove godine“, rekao je Damjanović.

On je dodao da je turistička sezona bila dobra, kao i da postoji uzlazni trend rasta prihoda od turizma.

“Taj prihod negdje u uslovima i dalje nekonkurentne crnogorske privrede uspijeva da pegla naš tekući bilans i doprinese generalno rastu BDP-a“, zaključio je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *