Oko 60 odsto njemačkih banaka obračunava negativne kamatne stope

Dodajte komentar

Gotovo 60 odsto njemačkih banaka obračunava negativne kamatne stope na depozite preduzeća, a više od 20 procenata čini to i kada su u pitanju depoziti stanovništva, pokazuju posljednji podaci njemačke centralne banke.

Istraživanje Bundesbanke daje do sada najjasniju sliku koliko banaka “kažnjava” klijente koji štede novac od kada je sredinom septembra Evropska centralna banka (ECB) dodatno spustila kamatne stope u negativnu teritoriju na -0,5 odsto, piše Financial Times.

Bundesbank je obradila podatke iz 220 banaka krajem septembra, dvije nedjelje nakon odluke ECB-a. Čak 58 odsto banaka izjavilo je da je na potez ECB-a odgovorilo uvođenjem negativnih kamata na određene iznose korporativnih depozita, dok je 23 procenta izjavilo da je to učinilo kod depozita stanovništva. Iako većina banaka negativne kamate obračunava samo na vrlo velike iznose u trezorima, činjenica da banke “kažnjavaju” štediše izaziva užas u Njemačkoj.

Tako je tabloid Bild objavio ilustraciju pod nazivom “Grof Dragila” koja prikazuje dosadašnjeg predsjednika Evropske centralne banke Marija Draghija kao vampira koji siše novac sa bankarskih računa Njemaca.

Uprkos besu javnosti, njemačke banke ne ustručavaju se tog poteza. Tako je James von Moltke, glavni finansijski direktor Dojče banke, prošlog mjeseca rekao analitičarima da je najveći njemački zajmodavac ubrzao svoje pripreme prenosa negativnih kamatnih stopa na klijente, nakon što je zaključio da bi to mogao učiniti na petini svih depozita stanovništva.

Stefan Engels, njegov kolega iz Commerzbanka, druge banke po veličini, izjavio je kako namjeravaju po tom pitanju da razgovaraju sa klijentima koji drže više od milion eura.

Najagresivniju politiku primjenjuje Berliner Volksbank. Najveća kooperativna banka u Njemačkoj prošlog mjeseca je najavila da će početi da primjenjuje kamatnu stopu od -0,5 procenta na sve depozite veće od 100.000 eura. Negativne kamatne stope prvi put su se pojavile u eurozoni 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *