NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 2,25 odsto

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sjednici da smanji referentnu kamatnu stopu na 2,25 odsto sa prethodnog nivoa od 2,5 procenata.

Smanjenjem referentne kamatne stope na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, Narodna banka dodatno podržava kreditni i privredni rast, prenosi Dnevnik.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci dodatno oslabili, navodi se u saopštenju NBS.

“Kao i u drugim zemljama u okruženju, usljed smanjenja doprinosa cijena hrane, prije svega povrća s dolaskom nove poljoprivredne sezone, kao i niže svjetske cijene nafte, međugodišnja inflacija u Srbiji se prethodnih nekoliko mjeseci usporavala i u septembru je iznosila 1,1 procenat”, ukazuju iz centralne banbke.

Na niske inflatorne pritiske, kako dodaju, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja se i za godinu i za dvije godine unaprijed nalaze u donjoj polovini ciljanog raspona.

Prema novembarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija do kraja ove i u prvoj polovini naredne godine kretaće se oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, a njeno postepeno približavanje centralnoj vrijednosti cilja očekuje se u srednjem roku pod uticajem rasta agregatne tražnje.

Javne finansije su, kao i u prethodne dve godine, u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa je petu godinu zaredom u punoj mjeri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija.

Aktuelni ekonomski pokazatelji ukazuju na to da je rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju bio veći u odnosu na prethodne projekcije, vođen oporavkom prerađivačke industrije nakon završenih remonta u naftnoj i hemijskoj industriji i usljed aktiviranja investicija iz prethodnog perioda, kao i bržim rastom aktivnosti u sektoru građevinarstva i usluga.

Pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku Izvršnog odbora da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu uticala su i kretanja u međunarodnom okruženju, prije svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta i mjere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Evropska centralna banka je, podsjeća NBS, u septembru donijela novi paket mjera monetarnih podsticaja, najveći u posljednje tri godine, i najavila da je spremna da učini i više dok se ne postigne održivo približavanje inflacije cilju. Sistem federalnih rezervi je u oktobru, u skladu sa očekivanjima, ponovo snizio referentnu kamatnu stopu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *