Raste broj islamskih finansaijskih institucija

Dodajte komentar

Broj islamskih financijskih institucija i dalje raste širom svijeta, pokazuje izvještaj The Bankera. Imovina banaka usklađenih sa šerijatom porasla je za 8,05%, na 1656 triliona dolara tokom 2018., pokazuje izvještaj.

Dok su zemlje Golfskog vijeća saradnju (GCC) i ostatak Bliskog Istoka zabilježili jednocifren rast na ljestvici za 2018., zadnji je imao rast imovine od 13,36% na ljestvici za 2019., podstaknut rastom tržišta kao što je Iran.

Dok je GCC i dalje najveća svjetska podregija u pogledu šerijatski usklađene imovine, njen rast bio je prigušeniji 3,17%, što je znak i veličine regije i njene komparativne zrelosti.

Dominacija šireg regiona Bliskog Istoka i sjeverne Afrike (MENA) potvrđena je na popisu deset najbrže rastućih institucija u godini s potpuno šerijatskim institucijama s više od 500 miliona dolara imovine.

Osam od deset njih smješteno je u široj regiji, a iranska Day bank vodi u uvećavanju imovine sa rastom od 103 posto. Iran ima pet od 10 zajmodavaca u rangiranju, s britanskom bankom Gatehouse Bank, turskom Ziraat Katılım Bankası i Faisal islamic Bank i Farmers Commercial Bank, obje iz Sudana, koje su jedine institucije izvan regije MENA.

Iako je iranski islamski bankarski sektor najveći u svijetu, i dalje je (možda jedinstveno) podložan vanjskim šokovima, a slaba regulatorna kontrola i centralna banka kojoj nedostaje neovisnost predstavljaju dva izazova s ​​kojima se suočava.

I dok su iranske banke ostvarile rast u 2018. godini, uticaj svježih američkih sankcija, najavljenih u novembru 2018., vjerovatno će ugroziti sadašnji plasman na ljestvici sljedeće godine, prognozira The Banker.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *