Podgorica dobija umjetnički kvart

Dodajte komentar

Adaptacijom zgrade Robne kuće Beograd u Modernu galeriju, uži centar grada u potpunosti bi izmijenio izgled. Time bi dobili pravi umjetnički kvart u strogom centru grada, gdje bi u užem krugu imali Biblioteku, Banju, Gradsko pozorište, kazala je u razgovoru za Dnevne novine gradska sekretarka za kulturu Ana Medigović.

Spor oko vlasništva nad zgradom nekadašnje Robne kuće Beograd konačno je riješen u korist Glavnog grada, a prema riječima gradske sekretarke za kulturu Ane Medigović postoji mogućnost da se taj prostor adaptira za potrebe Moderne galerije.

“To je za sada samo na nivou ideje. Prvo je potrebno sa strukom provjeriti da li je to uopšte izvodljivo. Konsultovaćemo stručnjake, ljude koji se bave projektovanjem galerijskih prostora da li postoje uslovi za to. Ako to bude moguće biće to zaista sjajno. Centar bi time u potpunosti izmijenio izgled i zajedno sa Art galerijom dobili bismo pravi umjetnički kvart u krugu sa Bibliotekom, Banjom, Gradskim pozorištem.

Otkako je stupila na mjesto gradske sekretarke za kulturu proteklo je manje od godinu dana, a Medigović ističe da je pored redovnih aktivnosti u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada najviše vremena provela pokušavajući da uvidi što su mane a što prednosti lokalne kulture i gdje bi se moglo intervenisati da kultura grada bude što bolja.

“Ono što želim da naglasim je da mi je zahvaljujući dobrom radu prethodne uprave u Sekretarijatu posao znatno olakšan. S druge strane, moram da istaknem i da imam veliko povjerenje i podršku uprave glavnog grada, gradonačelnika Ivana Vukovića i njegovih zamjenika, da sve nove inicijative sprovedem u djelo”, kazala je ona.

Nedostatak novca ono je što se najčešće prepoznaje kao glavni problem kada je riječ o kulturi, ali Medigović smatra da to ne mora biti pravilo.

“Za dobre i kvalitetne programe novac ne smije da bude prepreka, a vjerujem i da uvijek postoje inicijative koje malo koštaj u, a donose veliki odjek. Podsjetiću vas na Novogodišnji pazar, u čijoj realizaciji nisam direktno učestvovala, ali na tom primjeru smo svi uvidjeli da se sa vrlo malo novca i za kratko vrijeme može postići puno”, istakla je Medigović.

S ponosom ističe da je njeno “vatreno krštenje” u organizaciji obimnijih kulturnih manifestacija bilo ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto.

“To je kompleksan program koji traje preko 70 dana. Trebalo je toliko programa isplanirati iz oblasti književnosti, pozorišne, muzičke i likovne umjetnosti. Ostvarili smo odličnu saradnju sa ambasadama koje su nam se priključile sa programima i sve j e završeno jako uspješno” Uslijedio je 5. međunarodni sajam knjiga Podgorica koji je ove godine održan u novom prostoru BEMAX arene i izgledao baš onako kako ta velika književna manifestacija zaslužuje”, ocijenila je Medigović osvrnuvši se i na brojne kadrovske promjene u ustanovama i činjenicu da je kultura grada “podmlađena”.

“To je negdje bio i cilj nove uprave. Ono što je nedostajalo u kulturnoj ponudi je mlada, ‘svježa krv’. Kada smo radili analize pokazalo se da je segment populacije od 18 do 40 godina nije zadovoljan ponudom gradske kulture i da treba posebnu pažnju obratiti na njih. Svi programi koje smo do sada radili bili su usmjereni na tu ciljnu grupu”, ističe Medigović.

Odnedavno, na čelu Gradskog pozorišta je dramski pisac Stevan Koprivica, dok je kao umjetnički direktor ranije imenovan Dušan Kovačević.

Medigović, koja je i sama rukovodila ovim pozorištem, ističe da je najvažnije od svega da je gradski teatar, bez obzira na sve probleme, odlično funkcionisao, te da je tokom protekle godine donio i brojne nagrade sa domaćih i stranih festivala.

Adaptirana kuća Rista Stijovića u fazi je unutrašnjeg opremanja i uskoro se očekuje preseljenje legata umjetnika u taj prostor. Planirano je otvaranje još novih prostora, kao i proširivanje Galerije “Art” U dogovoru sa gradonačelnikom taj prostor biće adaptiran u galeriju u kojoj će biti aktivni mladi umjetnici i studenti akademija. Zamisao je da u sklopu nje bude otvoren kafe, kao i prodavnica suvenira.

“Naš cilj je da sa više manjih projekata oživimo gradska jezgra i da to budu tačke gdje će se ljudi kroz kulturne sadržaje, kroz umjetnost i kulturu međusobno povezivati. Nije poenta da se izvede koncert na nekom prostoru i da se nakon toga ništa ne desi već je potreban kontinuitet. Mi ovdje nemamo ni jedan dan da ništa ne radimo, da ne planiramo, stalno se nešto odvija u našim institucijama u KIC-u ‘Budo Tomović’, u JU Muzeji i Galerije, u Narodnoj biblioteci ‘Radosav Ljumović”, navela je Medigović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *